Volt itthon egy adag light növényi tejszínem, és erdei gyümölcs a fagyasztóban, és épp a pinterest galériámban bogarásztam, amikor megtaláltam a tejszínes gyümölcs tortát. A diétás süti ihlet adott volt, a hozzávalók a hűtőben csücsültek, épp túl voltunk egy dimbes-dombos 10 km-en és a férjem átlépte az 1000. lefutott km-ét, úgyhogy bőven találtam indokot a diétás süti sütésre. Ráadásul egyszer már nektek is megígértem egy hasonló sütinél, hogy megsütöm diétás verzióban. Több receptet gyúrtam össze, és cukormentesítettem, illetve szénhidrát csökkentett alapanyagokat használtam, így alig bírtuk kivárni, hogy a kész diétás erdei gyümölcsös–tejszínes csoki tortát felvágjuk. Az első falatnál már egy nyamm megjegyzés érkezett, és a másodiknál nem győzte hangsúlyozni a férjem, hogy eperrel is nagyon finom lenne, úgyhogy a fényképek miatt legközelebb olyat kell sütnöm. A „ravasz” férfi, igaz?
A diétás gyümölcsös–tejszínes kakaós süti gyorsan elkészül, mert szinte mindent habverővel kell összekeverni, majd az összeállítása miután kihűlt a tészta kb. 2 perc alatt kész van, kinézetre mégis olyan nagyon szép – legalábbis nekem nagyon tetszett. Így diétás szülinapi tortánk is tökéletes – bizony, még a férfiak is könnyen elkészíthetik, hogy diétás házi tortával lepjék meg párjukat. Ha nem kör formában sütöd, akkor szeleteld szögletesre, ha épp nem szeretnél annyira ünnepi hangulatot a diétás tejszínes, csokis sütivel elérni.
A cukormentes vajas-kakaós piskótának extra lágyságot ad a joghurt, így biztosan nem lesz fujtós, és a ráhalmozott cukormentes tejszín és gyümölcsnek köszönhetően azon sem kell aggódni, hogy éppen mennyire egyenletes a teteje. Az egyik legjobb diétás süti, ami ráadásul még könnyed nyári desszertnek, diétás tortának, vagy éppen a karácsonyi ünnepekre is elkészíthető
Diétás erdei gyümölcsös – tejszínes csoki torta
4 tojás
1 ek. kakaópor
4 ek. szénhidrát csökkentett liszt
3 ek. joghurt
1 csomag sütőpor
1 csipet só
3 ek. light margarin vagy kókuszzsír
1 doboz növényi tejszín
250 gramm erdei gyümölcs keverék édesítve
Természetes édesítő
A margarint vagy a kókuszzsírt és a természetes édesítőt keverd habosra, majd egyenként adagold hozzá a tojásokat is. Keverd össze joghurttal és a kakaóport is adagold hozzá. A lisztet, a sütőport, és a csipet sót keverd el, majd keverd hozzá a tojásos masszához. Ha szükséges adj hozzá még lisztet, vagy ha túl sűrű, akkor tejet. A szénhidrát csökkentett lisztek keverési aránytól függően jobban, vagy kevésbé lehetnek „sűrűbbek”, így lehet, hogy egy nagyon minimálisan változtatnod kell az arányokon. A masszának piskótatészta sűrűségűnek kell lennie.
Sütőpapírral bélelt tepsiben süsd kb. 15—20 percig 180 fokon előmelegített sütőben. Miközben készül a süti verd kemény habbá a tejszínt és édesítsd, majd a gyümölcsöket keverd el egy kis édesítővel. Használhatsz friss gyümölcsöket vagy akár fagyasztottat is. Én fagyasztott erdei gyümölcsös mixet használtam. Kiolvasztottam, leöntöttem a levét, és elkevertem természetes édesítővel.
A kész piskótát hűtsd ki teljesen, tedd egy szép tálra, halmozd rá a lehűtött, édesített tejszínhabot, és a tetejére kanalazd rá a gyümölcsöt. Tálalásig hűtőben tartsd. Isteni finom, ahogy a kakaós piskótán és a cukormentes tejszínen lefolyik a picit fanyar gyümölcs leve. A legfinomabb, ha a tejszínnek van ideje picit megkeményedni a hűtőben, így a gyümölcs leve biztosan nem fogja eláztatni a cukormentes tejszínes-gyümölcsös tortát, és szeletelni is könnyebb lesz.
2 Comments
Szia!
Koszonom a receptet, annyi kerdesem lenne, hogy a novenyi tejszin hany decis?
Szeretnem a paromnak elkesziteni. 🙂
Aniko
Szia!
Én 2 deciset használtam. De lehet többet is, attól függ mennyire szeretitek krémesen, habosan 🙂