0
Utazás

Nápoly 5 titka

2012. February 8. Wednesday

Sokszor utazásaink során fel sem fedezzük a különleges helyeket, nem tudunk a legendákról, az ételek, városok történetéről, és városok legkülönlegesebb, legeldugottabb helyeit fel sem fedezzük. Íme, néhány helyszín, legenda, amiről nem szabad lemaradnod, ha idén Nápoly az úti cél.

 

Nápolyi vércsoda
Benevento püspöke Stent Januáriusz, olaszul San Gennaro mártírhalált halt 305-ben. A nápolyi vércsoda az ő nevéhez kötődik, hiszen lefejezésekor egy asszony a vérét egy edényben felfogta. Az alvadt vér, néhány száz évvel később újra folyékonnyá vált és bugyogni kezdett. A csoda ezután elterjedt és a vér egy részét azóta a Nápolyi Dómban tárolják és minden évben 3-szor a világ elé tárják. A szertartást május első vasárnapján, szeptember 19-én és december 16-án esedékes, ugyanis a csoda ezeken a napokon következik be és állítólag még 8 napig tart. A hiedelmek szerint, ha a vér nem cseppfolyósodik, akkor katasztrófa fogja sújtani a várost.

 

Kávé hagyomány

A „caffé sospeso” egy aranyos helyi szokás, amikor is valaki vesz egy kávét egy másik személynek, aki nem tudja megfizetni azt. Azonban nem úgy zajlik, hogy meghívja a másikat személyesen egy kávéra, hanem kifizet kettőt és csak egyet visz el. Tehát marad egy kifizetett kávé a kávéházban, és ha egy hajléktalan, vagy valaki, aki nem tudja megfizetni azt, vagy csak egyszerűen szerencsés, és megkérdezi, hogy volt e aznap caffé sospeso, tehát van-e egy függőben lévő kávé, és volt, akkor kap egy ingyen kávét. Barátságos, és édes szokás, azonban régi hagyomány, ma már sajnos nem nagyon szeretik a vendéglátósok, ezért inkább a szegényebb részeken maradt fent, de inkább már csak legenda.

 

Földalatti világ
A San Lorenzo Maggiore templom Nápolyban múzeumként is üzemel, ahol a környék régészeti leleteit és történetét fedezhetjük fel. 1992 óta pedig megnyitotta kapuit a földalatti világ is, ahol Nápoly legnagyobb görög-római kori ásatását tekinthetjük meg. Egy teljes piactérre bukkantak a templom alatt, ami több mint 2000 éves. Bővebb információ: http://www.sanlorenzomaggiorenapoli.it/

 

Margarita Pizza
A Pizzeria Brandi néven még ma is működő pizza sütő 1889-ben I. Umbert király és Margit ( Margherita) királynő látogatásának tiszteletére olyan pizzát szeretett volna készíteni, ami olasz színekben pompázik, így a piros szín volt a paradicsom, a fehér a mozarella és a zöld a bazsalikom. Azóta a világon a legelterjedtebb pizzaként tartják számon.

 

Jelzések
Az olasz élet mindennapjaihoz tartozik a sok-sok heves kézmozdulat, de sehol máshol nem láthatsz annyit, mint Nápolyban. A helyiek azt mondják a titok annyi, hogy nagy a zaj a városban, így könnyebb megérteni egymást, vagy jelezni egymásnak. Biztosan láttad már az olasz filmekben, hogy az olaszok beszéd közben hadonásznak össze vissza. Nos, ezeknek legtöbbször jelentésük van. Biztosan te is mutattál már újjal a halántékodhoz, ha valaki valami értelmetlen dologról beszélt, és arra gondoltál, hogy nem teljesen értelmes az a valaki. Bizony ez is az olaszoktól származik. De ugyanígy könnyű kézmozdulattal mutatható, a finom volt, tökéletes, gyere ide, menj innen, nincs és társaik. Nézd meg a videót, nagyon sok újat mutat.

 

Forrás: Utazol.hu blog – úti kalauz a világ körül

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply