0
Egészség

Természetesen a szénanátha ellen

2012. April 5. Thursday

Ha tudod magadról hogy minden tavasszal, nyáron szénanátha gyötör, tegyél ellene időben, és természetes módszerekkel előzd meg az idei orrfolyást.

Tisztaság

A szénanáthát a pollenek mellett a por is kiválthatja.  Tartsd mindig tisztán lakásod. Portalaníts hetente 3-szor, minél gyakrabban porszívózz és moss fel. Ezeket a házi munkákat végezheted maszkban. Az ágyneműt, pizsamád, ruháidat mosd gyakrabban, de ne az udvaron szárítsd.

Szellőztess

Fontos, hogy a levegő cserélődjön, de nem mindegy mikor. Érdemes kora reggel, vagy éjszaka szellőztetni. Ha autóval utazol, tartsd felhúzva az ablakot, használd inkább a klímát.

Gyógyteát ne!

Tudtad, hogy allergia szezon idején érdemes kerülni a különböző gyógynövényes teákat? Akik allergiások a pollenekre, gyakran egyes gyógynövényektől felerősödhet az allergiájuk.

Barlang túra

A föld melyen a barlangok levegője pollenmentes. Ha szeretsz kirándulni, barlangászni, erről semmiképpen sem kell lemondanod idén nyáron sem.

Tengerparti nyaralás?

Idén is remek ok, hogy miért cseréld le a tóparti nyaralást tengerpartira. A tenger sós levegője tisztítja a légutakat, és csökkenti a nyálkahártya gyulladást.  Tenger mellett azt érezheted, teljesen megszűnt az allergiád. Ha nem jutsz el a tengerhez, keress fel só barlangokat, vagy válaszd a hegyvidéki túrákat. Az alpesi levegő képes segíteni a tünetek enyhítését.

Orrfolyásra orrmosás

Az allergia egyik kellemetlen tünete, hogy facsarja az orrodat a tüsszögés, és hiába fújod, nem segít. Legpraktikusabb, ha tiszta, vagy sós vízzel kimosod az orrod.

Homeopátia

Ha tudod, hogy melyik növényre vagy allergiás nyert ügyed van. Készítsd fel a szervezeted jó előre azzal, hogy kúraszerűen alkalmazod ezeket a készítményeket, így mire itt az allergia szezon szervezeted sokkal immunisabb lesz. Érdemes képzett homeopatát felkeresni, aki segít a megfelelő készítmények összeválogatásában.

Multi vitamin minden nap

Fontos, hogy immunrendszered 100%-osan felkészült legyen, ezzel nagyon jól kivédhetőek a tünetek, és az erős allergiás reakciók. Allergiások megfigyelték, hogy ha kúraszerűen, 4-5 héttel a pollenallergia kezdete előtt felkészítik immunrendszerüket, kevésbé, vagy egyáltalán nem is jelentkeznek a tünetek. A 4-5 hét azért fontos, mert ennyi idő szükséges, míg készleteink feltöltődnek. B-vitamin, A-vitamin, C-vitamin, Kalcium- Magnézium és Omega3 szedése fontos lenne ebben az időszakban. C-vitaminból akár napi 5000mg-ot is a szervezetünkbe juttathatunk, a felesleg úgyis távozik.

Étkezz okosan

A pollenek és egyes ételek között keresztallergia léphet fel, aminek következtében az allergiás reakciók felerősödnek. Biztosan észrevetted már, hogy egyes étkezések után sokkal rosszabbul viselted az allergiád. Érdemes tehát elkerülni a magas hisztamin tartamú ételeket és folyamatos listát vezetni arról, mitől erősödtek a tünetek, és egy időre hanyagolni azt az ételt. Bár így kissé szegényesebbé válik a kör, amiből választhatsz étkezés terén, azonban megéri már a szezon előtt odafigyelni, hogy ne fogyaszd a következő élelmiszereket: dinnye, citrusfélék, ananász, banán, eper, érett sajtok, érlelt húskészítmények, olajos magvak, csokoládé, tehéntej és az abból készült termékek és egyes zöldségek van, akinél problémát okoz a baba, paradicsom, spenót, lencse, mák, borsó.

Cukor stop

Bizony a helyes táplálkozás előnye mindenhol megmutatkozik, így itt is hasznát veheted. Vágd vissza, vagy csökkentsd szinte teljesen nullára a cukor és lisztfogyasztásodat. Válaszd a teljes kiőrlésű termékeket, és felejtsd el az agyoncukrozott pék sütiket, illetve a feldolgozott, tartósítószeres dolgokat. Egyél minél egyszerűbb ételeket, amelyek nem tartalmaznak túl sok összetevőt, így könnyebben kiszűrheted, mi az ami erősíti nálad az allergiás tüneteket.

Vízfogyasztás

Az alkohol és a cukros üdítők elkerülésével is sokat tehetsz szénanáthád ellen, azonban a legjobb, ha napi 4-5 liter tiszta vizet megiszol. Egyeseknek teljesen elmúlt az allergiája tőle.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply