A görög már az ókorban felismerték az oregano (szurokfű) gyógyerejét, köhögést csillapítottak vele és sebeket gyógyítottak. 1 evőkanálnyi oregánó több antioxidánst tartalmaz, mely fontos a rák megelőzésében, mint 1 alma. Így használd bátran zöldségekre, salátákba, ételeid ízesítéséhez.
Paradicsom
Adj bátran paradicsomot az ételeidhez. Saláták mellett nagyon finommá teszi a pörköltöket, a leveseket és természetesen számos paradicsomos ételt ismerhetünk. A paradicsom színét a likopinnek köszönheti, ami sokkal könnyebben hasznosul a szervezetben, ha meg van főve, mint nyersen.
Bogyós gyümölcs turmix
A tejben lévő kalcium segít megelőzni a vastagbélrákot, és csökkenti a mellrák kockázatát is. A bogyós gyümölcsök antioxidáns tartalma magas, és segítik stimulálni a rákos, pusztító sejteket, így egy zsírszegény tejből készített bogyós gyümölcsös turmix tökéletes választás lehet desszertnek és még a gyerekek is nagyon szeretik.
Fokhagyma
A fokhagyma allint tartalmaz, melyről bebizonyosodott, hogy ráksejt ellenes tulajdonságokkal bír, így használd bátran húsok, szószok, elkészítéséhez.
Brazil dió
Bár a magvak zsírtartalma magas és a brazil dióé az egyik legmagasabb, mégis egészségesek, persze nem szabad egy zacskóval megenni belőlük minden nap. De kutatók bebizonyították, hogy a brazil dió, amellett, hogy számos vitamin megtalálható benne, magas szelén tartalommal bír, ami kifejezetten jó ásványi anyag a rák megelőzésére. Főként a bőrrák ellen véd, de a prosztata-, mellrák ellen is tökéletes. Mindehhez napi 3 darab brazil dió elfogyasztása szükséges.
Sonka helyett csirke a szendvicsbe
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a túl sok vörös hús ártalmas a szervezetünkre, főként a feldolgozott húsok, mint a kolbászok, a felvágottak, ezek még ráadásként túl sok zsírt is tartalmaznak. Kimutatták, hogy ha túl sokat eszünk ezekből a húsfélékből nő a kockázata a gyomor- és bélráknak. Heti pár alkalommal cseréld le a szendvicsedben lévő sonkát csirkére, vagy válassz ebédre pulykát, halat vagy éppen fogyassz csak zöldséget.
Zöld tea
A zöld tea polifenolokat tartalmaz, mely megelőzi a mell-, hasnyálmirigy-, vastagbél-, és tüdőrákot. Ahhoz, hogy a polifenolok kiázzanak a teából, 5 percig érdemes egy csésze forró vízben áztatni a filtert, vagy szárított zöld teát. 500 fővel végzett kutatás során arra a következtetésre jutottak, hogy ötször nagyobb volt az esélye a tüdőráknak azoknál, akik nem ittak meg minden nap legalább egy csészével a zöld teából.
Cseréld le a cukros üdítőt
Nem csak az alakod ellensége, de a fogaidé is a sok cukros üdítő, és növeli a rák kialakulásának kockázatát. Cseréld le ezeket az üdítőket, szörpöket gyümölcs teára, házi készítésű gyümölcslére. A bolti többsége hozzáadott cukrot tartalmaz. Készíthetsz ízesített vizet is, ha facsart gyümölcsléhez vizet öntesz.
Zöld zöldség
A zöld leveles zöldségek folsav és karotionid tartalma magas, melyek segítenek csökkenteni a rák kockázatát. Ha gyerekeid nem szeretik a zöld színű zöldségeket, akkor is bele csempészheted őket például a bolognai szószba. Főzd meg, pürésítsd és keverd bele a kész bolognaiba.
No Comments