0
Karácsony Otthon

Minden ami Advent – Adventi időszak

2013. November 20. Wednesday

advent-karacsonyAdvent, az adventi időszak kezdetével együtt a keresztény karácsonyi ünnepkör is kezdetét veszi, ami egészen január 6-ig (vízkeresztig) tart. Az adventi időszak karácsony előtti negyedik vasárnappal kezdődik. Az advent szó eljövetelt jelent, így már a nevében is érzékelteti ennek a négy hétnek a fontosságát. Az adventi időszak a felkészülés, a várakozás ideje, nem számít, hogy vallásos vagy-e vagy sem. Az adventi időszakban mindenki készülődik karácsonyra ki így, ki úgy, és ebben az időszakban az utcák, a boltok, a plázák és az éttermek mellett otthonaink is lassan ünnepi díszbe öltöznek, megtelnek meghittséggel, szeretettel.

Az adventi hangulat csodálatos, hidd el nem a díszek ára, mennyisége, a megvásárolt ajándékok értéke számít végül, hanem az együtt töltött idő, a sok nevetés, a meghitt beszélgetések. Te hogy töltöd az adventi időszakot? Rendszerezd feladataidat, terveidet a karácsonyi tervezővel, hogy az ünnepek ne a stresszről szóljanak, hanem a boldog pillanatokról.

adventAz adventi időszak egyik jelképe az adventi koszorú. Először az adventi koszorún 24 gyertya volt, minden nap egyel többet gyújtottak meg, majd ez leredukálódott 4 gyertyára. Hagyományosan a katolikusoknál 3 lila és egy rózsaszín gyertya díszeleg az adventi koszorún, és a rózsaszín gyertyát 3. vasárnap gyújtják meg. Ma már annyi féle-fajta adventi koszorú variáció létezik, hogy bárki elkészítheti a saját ízlésének valót. Fenyőágból, vesszőből, lehet fonálból, papírból, gömbökből, állíthatunk mécseseket csészékbe, kaspóba, és dekorálhatjuk kedvünk szerint. Egy a lényeg, minden vasárnap eggyel több gyertyát kell meggyújtani, hogy végül mind a 4 gyertya együtt éghessen.

 

 

adventi-naptar-otletAz adventi időszakban a gyerekek kedvelt ajándéka az adventi naptár. Legyenek kicsik, vagy nagyok, legyünk felnőttek, szülők, az adventi naptár egy szép és kedves dolog. Az adventi naptár 24 napos és december 1-én indul a visszaszámlálás, mely egészen Szentestéig tart. A történet szerint egy német édesanya ötlete volt a karácsonyi naptár, akinek kisfia annyira izgatottan várta a karácsonyi ajándékokat már hetekkel szenteste előtt, hogy nem lehetett csillapítani a türelmetlenségét. Az édesanya egy nagy kartonlapot 24 felé osztott és mindegyik rublikára egy csokit ragasztott, és minden este 1-et engedélyezett a kisfiúnak. A meglepetés annyira meghatározó volt a kisfiú életében, hogy mikor felnőtt, megtervezte, legyártotta és üzletszerűen árulni kezdte az első adventi naptárat, melynek 24 ablaka 24 csokit rejtett.

Te milyen adventi naptárat kedvelsz? Nekem a házi készítésűek tetszenek a legjobban, így személyes ajándékokat, és meglepiket is rejthetek bele a cukros csokik helyett.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply