0
Cukormentes ital és turmix Egészség

Zöldség és gyümölcslé – koncentrált életerő

2014. January 31. Friday

zoldseg-le-tisztitokuraPár éve beszereztünk egy nagyon szuper zöldség és gyümölcsprést, jó erős, így tényleg bármiből kipasszírozza a levet pikk-pakk. Könnyű tisztán tartani, szétszedni, és mivel van hely a konyhapulton így mindig elől van. Mostanában nem használtuk valamiért, mindig csak halogattuk, hogy majd este ha haza érünk vacsira zöldséglé lesz….futás után frissen facsarjuk, de mindig az éhség, a rághatnék, lustaság győzött. Szegény zöldség centrifugánk jó, hogy nem kezdett sztrájkba, hogy ennyire hanyagoljuk.

Egyik nap aztán elszégyelltem magam, hogy itt van, nagyon hasznos, frissen tölthetnénk magunkba az értékes tápanyagokat, és nem használjuk ki. Ennek eredményeként, most minden nap finomabbnál finomabb levekkel kényeztetjük magunkat. Így tél közepén, betegség, betegség hátán, a vitamin készletek is kimerülőben lehetnek – na nem nálunk, mert mi gondosan figyelünk erre- és a tavaszi fáradtság is vészesen közelít. Már csak ezek elkerülésére is szuper, hogy végre újra használjuk a kis gépünket.

Miért szeretem a frissen préselt zöldség, gyümölcsleveket?

-Fogyasztható reggel, este bűntudat nélkül.

-Tudom, hogy mi van benne és nem csak el hiszem a dobozon írt – not from concentrate- feliratot, aminek mellesleg akkor sincs olyan íze, mint lennie kellene.

alma-repa-zoldsegle-Jól néz ki, szeretem, mikor frissen facsarva, még rétegekben állnak a pasztellszínek, majd összekeverve erőteljes zöld, sárga, pirosas színe lesz – nálunk általában narancs, piros a céklától, répától. Kollégákkal megkóstoltatva már a szín látványától is féltek, pedig szerintem olyan szép az a telt színvilág, olyan igazi. Gondolom ha neon sárga  lenne már csúszna.

– Biztos, hogy nincs benne hozzá adott felesleges cukor.

-Bármilyen “gyógyhatású” zöldséglevet ki tudok keverni, ha tudom mi mire való.

-Az egyik legjobb méregtelenítő “lötty”. Méregtelenítés párti vagyok, fontosnak tartom, hiszen csak így tartható fent a szervezet belső egyensúlya.

– Van tápértéke, ezt bele kell kalkulálni, de pont ezért eltelít, így kis étkezést simán ki lehet vele váltani. Diéta során is remekül alkalmazható.

-Koncentrált vitamin forrás. Bár a mai friss zöldség, gyümölcs, főleg erre felénk, jóval kisebb mértékben tartalmazza az értékes vitaminokat és ásványi anyagokat, mint régebben a házi zöldségek, vagy a napfényes helyen beérett, tápanyag dús talajban nevelkedettek. Ettől függetlenül nem biztos, hogy amúgy leülnék megenni répát,  szárzellert, céklát, almát, grapefruitot, kis kígyóuborkát ilyen mennyiségben.

-Segíti az emésztést és extra folyadék.

-Mindig lehet kapni idény gyümölcsöt, zöldséget, amik olcsóbbak, és vitamin dúsabbak.

-Bármilyen ízvilágot elérhetünk vele – mennyeitől a borzasztóig.

zoldsegleA zöldségekhez általában egy kis gyümölcsöt is szoktam adni, hogy kellemesebb legyen az íz világ. Például amikor egy alap zöldség “koktélt” készítünk, akkor általában répa, szárzeller, kígyóuborka, cékla van benne. A tápanyagok mellett a kígyóuborka azért is jó mert lágy az íze és sok levet ad, viszont a cékla és a répa nagyon megédesíti, ezért savanyúbb almát- ami szintén sok levet ad- és narancsot, vagy grapefruit-ot szoktam préselni vele együtt. A grapefruit-tól egy pici kesernyés íz is párosul mellé, amit én nagyon szeretek. Érdemes mindig olyan gyümölcs, zöldségeket választani, hogy legyen köztük jó pár nagyon lédús, vagy felhígítható vízzel is.

A legtöbb zöldségléről biztosan tudható, hogy tartalmaz A-, B-, C-, E-, K- vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot, folsavat, béta karotint, szelént, nátriumot, nagyon jó immunerősítők.
A zeller nagyon jól megszünteti a savasságot, a cékla nem csak vérképző, de májtisztító is, a répa tökéletesen véd a szabad gyökök ellen, így rákmegelőző hatása is fantasztikus.

 Miután elkészült a finom egészséges levünk bármivel ízesíthetjük is, ha szeretnénk a természetes ízeket még jobban fokozni. A fahéj, vagy reszelt gyömbér, pár csepp citromlé nagyon jól passzol.

fahej-zoldsegle

alma-es-zoldsegle

Van egy jó gyümölcs, zöldséglé kombinációd? Írd meg kommentben, vagy küldd el nekem e-mailben a dietetika@erezdmagadjol.hu címre.

képek: saját

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply