0
Diétás főételek

Shakshuka, a közel keleti lecsó

2014. February 19. Wednesday

Shakshuka-receptÓ, hogy én eddig még csak nem is hallottam a shakshukáról, nem is tudom, hogyan élhettem nélküle. Komolyan nem ismertem, meglepődve néztem mikor láttam egy fényképet, azt hittem valami nagy újdonságot fedeztem fel, de kiderült, hogy egyáltalán nem, a shakshuka a közel-keleti lecsó.

Egyszerű és tökéletes étel, egészséges és még alak barát, diétás fogás is, meleg vacsorának is tökéletes, vagy ebédnek. Készítheted télen, nyáron, télen konzerv paradicsomból, nyáron frissből.

Shakshuka hozzávalói

1 fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál olíva olaj, vagy kókuszzsír

1 kaliforniai paprika

2 konzerv paradicsom, vagy 4 bögrényi apróra vágott friss paradicsom

2 evőkanál paradicsom püré

1 tk. csili

1 tk kömény

1 tk paprika

1 tk füstölt paprika, 1 csipet cayenne paprika – ha nem szereted az erős, vagy épp a füstösebb ízt, ezeket hagyd ki nyugodtan.

1 pici édesítő

só és bors ízlés szerint

5-6 tojás

Petrezselyem díszítéshez.

dietas-shakshukaAz apróra vágott hagymát tapadásmentes serpenyőben elkezdjük dinsztelni, majd hozzá adjuk a fokhagymát és az apróra vágott pritamin paprikát is. Amikor már üvegesre pirult a hagyma,5-7 perc, add hozzá a paradicsomokat –apróra vágva-, paradicsom pürét és a fűszereket, keverd el jó alaposan, majd főzd tovább még kb 7-8 percig. Ekkor megkóstolhatod a mixet, és ízesítheted tovább kedved szerint. Csinálj pici mélyedéseket a szószba és óvatosan üsd bele a tojást, mintha tükörtojásokat készítenél, kicsit távolabb egymástól, és picit sózd meg a tetejüket. Fedd le a serpenyő tetejét és főzd tovább 10-15 percig. Arra figyelj, hogy kavargatni nem tudod, így lehetőleg legyen elég szószos, le ne égjen. Ha szeretnéd, hogy a tojás kicsit folyósabb maradjon belül, akkor kb 10 perc után le is emelheted róla a fedőt és elfőzheted a maradék levet, ha túl leveses maradt a szósz, ha jobban szereted a keményebb tojássárgáját, akkor főzd még tovább. Tálalás előtt díszítsd petrezselyemmel.

Ez egy nagyon egyszerű alap recept, innentől fantázia kérdése mivel turbózod fel a shakshukát. Gomba, padlizsán, olajbogyó, bármi passzol hozzá, de igazán pikánssá egy kis füstölt kolbásszal teheted.

 képek forrása

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Sári 2015. May 9. Saturday at 19:40

    Szia! Paprika nélkül is finom lehet? Sajnos azt nem szeretem 🙂

    • Reply Codrean-Mágyel Györgyi 2015. May 11. Monday at 13:35

      SZia! Gyakorlatilag az alapja egy lecsó, amihez paprika is dukál, de ha nem szereted próbáld ki mondjuk paradicsommal és padlizsánnal.

  • Reply eszter 2014. February 24. Monday at 07:32

    Izraelből követlek, és csinálom szorgalmasan az 1 havi guggolás sorozatot.. és most ez a shakshuka:) ez itt tényleg mindennapi egytálétel (többek között egy idősek otthonában dolgozom) és minden héten a menü része, nagyon finom, itthon is készítem – még több hasonlót, ha lehet!!

    • Reply Codrean-Mágyel Györgyi 2014. February 27. Thursday at 10:42

      Szia Eszter! De jó, nagyon örülök neked, én is külhonban élek egyébként!:)
      Nagyon szeretjük mi is a shakshukát, viszont olyan sok mindent olvasni a tipikus ottani ételekről, hogy elég könnyű elveszni, hogy most mi igaz, mi nem. Írsz nekem pár ottani népszerű ételt?
      Köszönöm! Csodás napot!
      Györgyi

    Leave a Reply