Kipróbáltam több receptet is, mert aki már sütött szénhidrát csökkentett liszttel, cukormentesen, ráadásul zsírszegényen, az tudja, hogy egyes recepteknél nem elég csupán felcserélni az alapanyagokat. Ez a linzernél is épp így történt, legalábbis nálam. Amikor egy az egyben helyettesítettem a megszokott linzer receptet, bár a végeredmény elfogyott, a tetszésünket nem nyerte el, a tészta kicsit gumis lett, pedig még enzim-mixet is tettem bele. Úgyhogy tovább próbálkoztam, és ez a recept már tökéletesre sikeredett.
Hozzávalók
30 dkg ch. csökkentett liszt (150gr-150gr diawellness süteményliszt koncentrátum és BL55 liszt keveréke)
1 kk dia-wellneess enzim-mix
1 teáskanál sütőpor – több nem kell bele, akkor elveszti a formáját, viszont ez kell bele, hogy ne legyen gumis
10 dkg nyírfa porcukor
2 tojás sárgája
vanília aroma
fél citrom reszelt héja
20 dkg light, hideg margarin
1 üveg cukormentes baracklekvár – én St. Dalfour márkájút használtam, persze házi a legjobb, de nálunk befőzéshez barackot beszerezni szinte lehetetlen, vagy aranyáron lenne a lekvár.
Szeretnél egészségesen táplálkozni? Lefogyni, súlyt tartani éhezés nélkül, és a megszokott ízek mellett. Csodadiéta mentes étrend, tippek, ötletek itt.
A liszteket, enzim mixet, sütőport keverd el egymással, add hozzá a nyírfacukrot is, a reszelt citromhéjat és a hideg margarint is. Azt mondják, a linzer tészta egyik titka, hogy gyorsan össze kell morzsolni a margarint a liszttel, hogy ne puhuljon meg a kezünk melegétől. Na most a light, dobozos margarin alapból kenhetőbb, puhább, viszont a nyírfacukor hihetetlen hűsítő hatása itt is kiütközik, olyan hideg volt ahogy morzsoltam a tésztát, hogy nem kellett aggódni, hogy túlmelegszik a margarin. Mikor sikerült a margarint összemorzsolni a liszttel, add hozzá még a vanília aromát, és a tojásokat, gyorsan gyúrd össze, csomagold folpackba és minimum fél órára tedd hűtőbe. EZ az a tészta, ami tökéletes akkor is, ha egy éjszakát áll.
Sodord ki vékonyra, de azért ne túl vékonyra, nagyon dagadni nem fognak. Szaggass belőle kedvelt linzert formát, és mindegyiknek legyen egy párja, aminek lyukat szaggass a közepébe. Tedd őket sütőpapírral bélelt tepsibe és előmelegített sütőben 180 fokon süsd kb 10 percig, de sütőtől függően azért 7 perc után már csekkold, nehogy aranybarna legyen a linzered. Amikor kész arra figyelj, hogy ha kiszeded vagy tedd őket egymásra, vagy egyenes felületen hűljenek ki. Amikor kihűltek kend meg őket lekvárral, és légmentes dobozban tárold, sokáig eláll.
Megjegyzés:
Azt nem tudom, hogy más édesítőkkel hogy reagál a tészta, de mindenképpen por állagút használj.
2 Comments
imádom ezt az oldalt :):):)
Örülök neki 🙂