Szeretem a főzelékeket, na de ha a férjemről van szó, akkor szerintem ő el élne főzelékeken egy évig is. Na persze változatosan táplálkozunk, és szeretünk főzőcskézni, így ez a veszély nem fenyegeti. Már jó ideje, hogy egészségesek legyenek a főzelékeink is nem készítek lisztes habarást. Igazából nagyon gyorsan hozzá lehet szokni, és ráadásul egyes főzelékeknél- pl. lencse, sárgaborsó- teljesen felesleges is bele tenni a lisztet. A lisztes sűrítés arra jó, hogy az amúgy egészséges zöldséges főzeléket tele pakoljuk gyorsan felszívódó szénhidrátokkal. Na persze úgy több levet hagyhatunk rajta, mert majd a liszt besűríti, így több lesz belőle- bár nem sokkal. Viszont megsúgom, hogy lisztmentesen sokkal természetesebb az íze!
Az egyik kedvenc főzelékem, ami ráadásul hamar el is készül az a lencsefőzelék. Az újévkor népszerű, pénzt hozó főzeléket fogyasszuk bátran év közben is, mivel nagyon egészséges. Magas fehérjetartalma mellett ásványi anyagokban is gazdag. Húsmentes napokon, vegetáriánusoknak jó fehérjeforrás. A lencse komplex szénhidrátokban, rostban gazdag főzeléknövény.
Diétás, lisztmentes lencsefőzelék min. 4 személyre
500 gramm lencse
1 liter húsleves alaplé – vagy tartósítószer mentes zöldfűszer keveréket tegyél a vízbe
só, bors, pici fűszerpaprika
1kk. csombor, 4 babérlevél
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
Füstölt kolbász vagy füstölt szalonna az íze miatt
1 evőkanál 10%-os ecet
1 teáskanál mustár
Olaj
Az apróra vágott vöröshagymát pirítsd meg picit az olajon, add hozzá az apróra vágott, vagy zúzott fokhagymát, és a legvégén keverd hozzá a fűszerpaprikát – én füstöltet használtam, majd keverd el, és már mehet is bele az átmosott lencse, hogy meg ne égjen a paprika. Öntsd fel a húsleves alap lével és adj hozzá még annyi vizet, hogy duplája legyen, mint amennyi lencse van a fazékban. Tedd bele a babérlevelet, és a fűszereket és a füstölt húst. Mikor már puha a lencse- ha szükséges, akkor menet közben öntsd még fel vízzel- add hozzá a mustárt és az ecetet, és vegyél ki belőle két merőkanálnyit, amit botmixerrel turmixolj össze. A pépesre turmixolt lencsét öntsd vissza, keverd el, és takarékon még főzd pár percig.
Feltétnek készíthetsz csirkepörköltet, vagy elfogyaszthatod hozzá a benne főtt füstölt kolbászt. Nagyon finom pirított hagymával, sült virslivel, de ha szeretnél az egészséges, zöldséges vonalon maradni, akkor serpenyőn pirított cukkini csíkokkal is isteni finom.
2 Comments
Nagyon finom, ízletes, teljesen más a fűszerekkel, mint a hagyományos. Sűrű, és nem utolsó sorban liszt nélkül készül. Köszönöm, ezek után csak így fogom készíteni.
339 gr hány kcal-t tartalmaz?