Lisztmentes, egészséges lencsefőzelék recept
Szeretem a főzelékeket, na de ha a férjemről van szó, akkor szerintem ő el élne főzelékeken egy évig is. Na persze változatosan táplálkozunk, és szeretünk főzőcskézni, így ez a veszély nem fenyegeti. Már jó ideje, hogy egészségesek legyenek a főzelékeink is nem készítek lisztes habarást. Igazából nagyon gyorsan hozzá lehet szokni, és ráadásul egyes főzelékeknél- pl. lencse, sárgaborsó- teljesen felesleges is bele tenni a lisztet. A lisztes sűrítés arra jó, hogy az amúgy egészséges zöldséges főzeléket tele pakoljuk gyorsan felszívódó szénhidrátokkal. Na persze úgy több levet hagyhatunk rajta, mert majd a liszt besűríti, így több lesz belőle- bár nem sokkal. Viszont megsúgom, hogy lisztmentesen sokkal természetesebb az íze!
Az egyik kedvenc főzelékem, ami ráadásul hamar el is készül az a lencsefőzelék. Az újévkor népszerű, pénzt hozó főzeléket fogyasszuk bátran év közben is, mivel nagyon egészséges. Magas fehérjetartalma mellett ásványi anyagokban is gazdag. Húsmentes napokon, vegetáriánusoknak jó fehérjeforrás. A lencse komplex szénhidrátokban, rostban gazdag főzeléknövény.
Diétás, lisztmentes lencsefőzelék min. 4 személyre
500 gramm lencse
1 liter húsleves alaplé – vagy tartósítószer mentes zöldfűszer keveréket tegyél a vízbe
só, bors, pici fűszerpaprika
1kk. csombor, 4 babérlevél
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
Füstölt kolbász vagy füstölt szalonna az íze miatt
1 evőkanál 10%-os ecet
1 teáskanál mustár
Olaj
Az apróra vágott vöröshagymát pirítsd meg picit az olajon, add hozzá az apróra vágott, vagy zúzott fokhagymát, és a legvégén keverd hozzá a fűszerpaprikát – én füstöltet használtam, majd keverd el, és már mehet is bele az átmosott lencse, hogy meg ne égjen a paprika. Öntsd fel a húsleves alap lével és adj hozzá még annyi vizet, hogy duplája legyen, mint amennyi lencse van a fazékban. Tedd bele a babérlevelet, és a fűszereket és a füstölt húst. Mikor már puha a lencse- ha szükséges, akkor menet közben öntsd még fel vízzel- add hozzá a mustárt és az ecetet, és vegyél ki belőle két merőkanálnyit, amit botmixerrel turmixolj össze. A pépesre turmixolt lencsét öntsd vissza, keverd el, és takarékon még főzd pár percig.
Feltétnek készíthetsz csirkepörköltet, vagy elfogyaszthatod hozzá a benne főtt füstölt kolbászt. Nagyon finom pirított hagymával, sült virslivel, de ha szeretnél az egészséges, zöldséges vonalon maradni, akkor serpenyőn pirított cukkini csíkokkal is isteni finom.
Nagyon finom, ízletes, teljesen más a fűszerekkel, mint a hagyományos. Sűrű, és nem utolsó sorban liszt nélkül készül. Köszönöm, ezek után csak így fogom készíteni.
339 gr hány kcal-t tartalmaz?