Többször készítettem már, több recept alapján a karamellizált lilahagyma lekvárt, de ez a legegyszerűbb a kedvencem. Nincs benne semmi extra fűszer, így bármihez tökéletesen használható. Persze lehet bolondítani akár fahéjjal, kakukkfűvel is, attól függően mihez szeretnéd fogyasztani.
Mihez tökéletes a lilahagyma lekvár? Köretként, salátákba, szendvicsekbe, nagyon finom erősebb sajtokkal – kecskesajttal imádom- pizzára, quichebe, töltött husikba, vagy töltött kelt tésztákba.
Receptek, étrendek fogyáshoz online
Cukormentes karamellizált lilahagyma lekvár
4-5 fej lilahagyma
1-2 evőkanál olíva olaj
pici só, bors
1 nagy evőkanál nyírfacukor vagy agave szirup – mézzel is helyettesíthető
balzsam ecet (ízlés szerint, én kb 2 evőkanálnyit használtam)
pici fehérbor ecet
Vágd félbe a hagymát, és karikázd el vékonyan, én az univerzális szeletelő/aprítómat használom, pikk pakk kész és szép vékony. Pici olajon kezdd el pirítani a hagymát és add hozzá a nyírfacukrot, hogy picit ezzel is piruljon -vagy az agave szirupot/mézet). Amikor a hagyma elkezdett megpirulni add hozzá a balzsam ecetet, és a fehérbor ecetet, sózni nem muszáj, de picit lehet. Én nem szoktam, mert a fehérbor íze elég. Borsozzuk, és fedő alatt puhára pároljuk.
Melegen és hidegen is nagyon finom, hűtőben akár 1-2 hétig is eláll.
No Comments