Szeretitek a tengeri herkentyűket? Mi nagyon. De kagylót eddig sosem készítettem itthon. Eddig. Egyszer a barátaink készítettek nekünk nagyon finomat, így maradtam a francia vonalon és francia kagylót készítettem. A kagyló nagyon gyorsan elkészíthető, amivel bajlódni kell, és időigényes, az a tisztítása.
Fontos, hogy mindig friss kagylót válasszunk. Boltban előkészített, vákuum csomagolt, fagyasztott kagylót is lehet kapni, de én inkább a frissre szavaznék, és ha más nem, akkor a tengerparti nyaraláskor szerezz be a családnak egy nagy adaggal, tisztítsátok meg közösen, és főzzétek meg az apartmanban.
Friss kagyló mellett jó pár szabály van még, amit be kell tartani, hogy a kagyló vacsora tényleg ízletes, ínyencség legyen, ne egy hasfájással záruló éjszaka.
A kagylót ha megveszed, de nem készíted el azonnal tedd egy edénybe, és fedd le egy konyharuhával, majd tedd hűtőbe, ott simán el vannak egy éjszakát még. Ne tedd hideg vízbe. Gondolj csak bele, a sós vízi élőlényt, megkínálod egy korty édes vízzel, nem kell mondjam, a kagylód nem marad életben, dobhatod ki.
A kagyló legyen zárt. Előfordulhat, hogy kinyitod a zacskót és majd szívrohamot kapsz, mert a kagylók fele ki lesz nyílva, de ne aggódj, nem kell a kukába dobni mindet. Kocogtasd meg a házukat, vagy nyomd össze két ujjal, és meglátod, hogy összehúzzák a héjukat. Amelyik hosszas piszkálás után sem reagál, azt dobd el.
Tisztítsd meg alaposan körömkefe, és kés segítségével. Én úgy csináltam, hogy a mosogatóba öntöttem, leszedtem róla kés és körömkefe segítségével a legtöbb szennyeződést.
Majd felaprítottam a többi hozzávalót.
Kagyló 2 személyre
1-1,5 kiló kagyló
1 mogyoró hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 babárlevél, 1 marék frissen vágott petrezselyem
2 dl fehérbor
olíva olaj
A hagymát fonnyaszd meg az olíva olajon, a végén add hozzá az apróra vágott fokhagymát. Öntsd fel a borral, tedd bele a babérlevelet, és marék petrezselymet, majd a kagylókat. Keverd el, és tedd rá a fedőt. 1-2 percenként rázd meg az edényt, vagy keverd meg alaposan. Nem kell sokáig főzni, maximum 10-15 perc. Amikor kinyíltak a kagylók már kész is vannak.
Az eredeti francia verziót készítettem el, de adhatsz a fennmaradt szószhoz tejszínt is, amivel utána locsold le újra a kagylókat.
Ti hogyan szoktátok enni a kagylót? Én általában az egyik kagyló héját használom, amiből már kiettem a kagylót.
A kagyló nagyon finom egy baráti összejövetelre, egy romantikus vacsorára, esti borozgatáshoz. Nemcsak főételként, előételként is felszolgálhatjuk.
No Comments