0
Harmónia

Itt van az ősz, itt van újra…

2014. October 2. Thursday

oktoNem tudom, ti hogy vagytok vele, de hiába fordult itt nálunk az idő már augusztusban (igen, ez nem vicc) ősziesbe, valahogy az őszi érzésem mindig októberre érkezik meg.

Nagyon szeretem az őszt, a színeit, az ízeit, a természetet, a hangulatot. Szeretem azt az időt, amikor kell a vastagabb pulcsi, és lehet hozzá tenni sálat is, de nem kell még a kabát. Elég a mellény, kesztyűvel, és fel lehet már venni a bokacsizmát, de ha szeretnék, még a félcipőkben, magas sarkúkban is tipeghetek.

Bár itt Írországban évszaktól függetlenül túlságosan gyakran is előfordul, de ilyenkor ősszel hangulatos számomra a kinti eső, miközben én a kanapén ücsörgök, már takaróba burkolózva, forró teát szürcsölgetve.

Na és az ősz színei, az a rozsdabarna árnyalat, az a melegség, ami belőle árad. Szívem szerint az összes csodás falevelet haza hoznám. Ilyenkor lehet igazán jó sétát tenni az erdőben, rugdosni az avart, nagyokat kirándulni. Kiskoromban szinte minden hétvégén kirándultunk az erdőben, kár hogy felnőtt koromra ez a szokás kicsit elkopott, pedig fél óra autóúttal már elérhető itt is pár szép erdő és domb. Ezt is fel kell jegyeznem az őszi listámra: kirándulni menni.

Olyannyira oda vagyok most az őszért, hogy nagyon giccses jelzőkkel tudnám illetni.

Mit szeretek még az őszben?

oszAz első sütőtököt, tudjátok azt, amit már megcsípett a dér és isteni finom, édes mikor megsül. A friss őszi alma, és a belőle készült almás sütik – egyik nagy kedvencünk a diétás almás pite.

A forró teát a kanapén, vagy termoszban, ha épp kirándulni járunk valamerre. Felnőttek természetesen a forralt borra se mondjanak nemet.

Az őszi hűvös időt, amikor hideg van, de mégsem fázol, és még jólesik utoljára kiülni a parkba, élvezni a napsugarakat, a madárcsicsergést, beszélgetni, nevetgélni, vagy csak olvasni a fa alatt.

Ilyenkor esnek a legjobban a hosszú séták, aminek a végén, még ha ki is melegszel, már érzed, hogy az arcod bizony picit lehűl. Az őszi futásoknak sincs párja. Hajnalban a sötétség leple alatt kell már futnod, de napközben, vagy hétvégén a frissen lehullott falevelekkel övezett parkban, vagy az erdőben felejthetetlen kocogni. Főleg ha picit leszáll a köd is.

Termést gyűjteni. Makk, mogyoró, toboz, gesztenye, minden jöhet.

Az őszi piknik, egy utolsó nyársalás még mind-mind belefér, és a tűz mellett, vagy a piknikkosár felett olyan jókat lehet álmodozni, tervezni.

Szeretem az otthon őszi illatát. Ilyenkor már többször készülnek fahéjas, fűszeres sütik, kalácsok, sőt akár gesztenye is előkerülhet már.

Számodra mi a fontos ősszel? Találj minden nap valami szépet, ne azon keseregj, hogy elmúlt a nyár, és jajj, jön a tél, inkább csodálkozz rá mindennap valami szépre, hiszen ki ne szeretne jókedvű lenni? A jókedvünkért pedig mi magunk vagyunk felelősek.

 

képek forrása

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply