A sült csirke, sült zöldségekkel az egyik kedvencünk. Gyorsan elő lehet készíteni, beteszem a sütőbe, és nem is kell vele nagyon foglalkozni. A hússal együtt a köret is elkészül. Többféle fűszerrel készíthető, így változatos lakoma varázsolható belőle, akár családi összejövetelekre is elkészíthető,és nem kell órákig robotolni a konyhában.
Hozzávalók
1 egész csirke
fűszerek – itt só, bors, magos mustár, pici citromlé, fokhagyma és olíva olaj volt összekeverve
Zöldségek – paprika, paradicsom, répa, sütőtök, zeller, hagymák, fokhagyma (illetve bármilyen kedvelt, idényzöldség használható)
A csirkét miután megtisztítottad kend be jó alaposan az összekevert olajos fűszerkeverékkel, boltit ne használj, abban lehet tartósítószer, túl sok só, nem tesz jót, inkább házit keverj ki, tengeri sóval. Érdemes vagy lehúzni a bőrét és úgy bekenni, vagy a bőre alá is kenni a fűszerből – mivel a bőrét, főként, ha odafigyelsz az alakodra, érdemes leszedni, mikor esszük.
A csirkét tedd a tepsibe, majd szórd köré, a megtisztított, hámozott, felvágott zöldségeket, és ha maradt egy kis bekevert mix, akkor azzal locsold meg.
Tegyél a tetejére egy másik tepsit, én ezt szoktam, mert az alufólia hozzá ér a
csirkéhez, és általában mikor rákukkantanék akkor bénázni szoktam csak vele. Tedd be 200 fokon előmelegített sütőbe 20 percre, majd vedd vissza a hőfokot kb 160 fokra és süsd további 1 órát. 1,5 kilós csirkét kb. 1,5 órát szoktam sütni, az elején nagy lángon, hogy átmelegedjen a tepsi, és ami benne van, majd vissza veszem. Ez után érdemes bedobni a grill alá 5-10 percre, hogy megpiruljon a teteje, vagy az utolsó 20 percben le lehet venni róla a tepsit.
Nagyon egyszerű, nagyon finom omlós csirke lesz a végeredmény, és ha marad belőle, akkor felhasználható a hús szendvicsekbe, vagy salátákba.
No Comments