A rakott karfiol tápláló, nem túl macerás az elkészítése, kiadós, és könnyen diétássá varázsolható. Remek egytálétel.
Mire figyelj a diétás rakott karfiolnál? A hús legyen szárnyas darált hús, ami sokkal zsírszegényebb, mint a sertés. A barna rizst részesítsd előnyben, de ebből is fele adagot használj, nem kell vastagon megpakolni, inkább használj több zöldséget hozzá. Diéta során, ha gyorsabban szeretnél fogyni, szénhidrát csökkentett táplálkozást követed, akkor válaszd a szénhidrátszegény rizsszem tésztát, vagy teljesen hagyd el, és több zöldséggel dúsítsd. Én általában ezt a kettőt alkalmazom. Legtöbbször a jénai egy részét teljesen rizsmentesre készítem, és az az én részem. Ha szeretsz újdonságokat kipróbálni, akkor árpagyönggyel vagy kölessel is próbálkozhatsz. Ezek a rizs helyettesítők mind komplex szénhidrát források, magas rost tartalommal, tele vitaminnal, lassabb a GI-jük, felszívódásuk.
Diétás rakott karfiol
1 jó nagy fej karfiol
500 gramm darált baromfi hús
2 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
olaj, vagy kókuszzsír
só, bors, pirospaprika, 1 paradicsom konzerv, füstölt pirospaprika, majoranna
1 bögre szénhidrát csökkentett rizsszem, tészta vagy barna rizs, vagy árpagyöngy
1 nagy dobozos 12%-os tejföl, só, bors, zöld fűszer keverék, 1 tojás
A karfiolt szedd rózsáira, tisztítsd meg és sós vízben főzd puhára, amikor kész és picit kihűlt, akkor vágd őket félbe. Közben az apróra vágott hagymát pirítsd meg a zsiradékon, a végén add hozzá a fokhagymát, 1 perc után a húst, amit piríts fehéredésig, majd sózd, borsozd, adj hozzá egy-két teáskanálnyi pirospaprikát és 1 teáskanálnyi füstölt pirospaprikát, és a paradicsompürét, majorannát, majd öntsd fel pici vízzel, fedd le, és főzd készre. Ne legyen túl száraz, de túl levesesre se hagyd. A rizst is főzd puhára.
Egy jénait olajozz ki picit és fektesd az aljába a karfiolt, rétegezd rá a húst, majd a rizsszem tésztát vagy barna rizst, és legvégén a tetejére tedd rá a másik réteg karfiolt. A tejfölt keverd össze sóval, borssal, 1 evőkanálnyi zöld fűszer keverékkel és egy tojással, majd ezt öntsd a tetejére, és simítsd el rajta. 180 fokon előmelegített sütőben süsd készre, kb 35-40 perc alatt kész is, ez alatt szép színes lesz a teteje, és össze tud érni. Mivel mindent előre készre főztél, így nem kell aggódnod.
Tálaláskor nyugodtan tegyél az asztalra egy kis extra tejölt.
No Comments