Az angol húsvéti kalács teljesen más, mint a megszokott kicsit édes sima, vagy szezámmagos kalács, amit akár sonka mellé is fogyaszthatunk. Fűszeres, picit hasonlít a mézeskalácshoz az ízvilága, de egyben más is, és szerintem nagyon finom.
Most egy Jamie Oliver receptet vettem alapul, alakítottam át, hogy egészséges legyen és mindeközben még alakbarát is, és jelentem, nagyon jól sikerült. Férjem ír kollégáinak is ízlett. Mivel Írországban élünk, így az eredeti, autentikus hot cross buns-t, az angol húsvéti kalácsot tényleg kóstoltam, így nyugodt szívvel állíthatom, hogy ez a recept jó.
Online étrend, táplálkozási tanácsadás, életmód váltás
Nagyon laktató, a liszt rost tartalmának köszönhetően. Reggelire tudom leginkább elképzelni, leginkább mézzel, agave sziruppal, de csak úgy magában is nagyon finom, egy bögre tejeskávé mellé. Puha, és légmentesen zárható dobozban puha is marad. Ha ízlik melegen, pár másodpercre be lehet dobni mikróba mielőtt fogyasztjuk.
Hot cross buns recept
3dl langyos tej – lisztfüggő, lehet több is kell
80 gramm light margarin
50 gr friss élesztő
450 gramm liszt – 275 gramm dia-wellness süteményliszt koncentrátum+175 gr. Bl55 finomlisztet használtam
1 tk. dia-wellness enzim-mix
1 kk. tengeri só
1 teáskanál mézeskalács fűszersó
1 tk. fahéj
1/2 tk. szerecsendió
70 gramm nyírfacukor
1 tojás
1 marék mazsola
Tetejére: 2 ek. süteményliszt koncentrátum liszt, pici víz, agave szirup vagy juharfaszirup
2 dl tejben futtasd fel az élesztőt. Közben a liszteket, enzim mixet, nyírfacukrot, fűszereket keverd el, add hozzá a margarint olvasztva, a tojást is üsd bele, majd a felfuttatott élesztőt is add hozzá. Kezdd el dagasztani, és adagolj hozzá még annyi langyos tejet, amennyit felvesz. Dagaszd 5-10 percig, majd tedd félre kelni, duplájára. Amikor kész, borítsd ki deszkára, és ütögesd meg a sodrófával, hogy a levegő távozzon belőle. Kezeddel formázz négyzet formát, majd sodord meg picit, úgy 5 centi vastagra, vágj belőle kockákat, és tedd a tepsibe.
A 2 evőkanál liszthez adj annyi vizet, hogy egy sűrű, nyomható masszát kapj, töltsd egy nyomó zacskóba és rajzolj a kalácsokra keresztet. Na én ezt a lépést kihagytam, mert lusta voltam, látszik is, hogy a kis keresztek nem éppen szépek :).
Takard le még 20 percre, hagyd egy picit langyos helyen kelni, majd 180 fokon előmelegített sütőben süsd 30-40 perc alatt készre. Amikor aranybarna és kiveszed a sütőből kend le egy kis agave sziruppal/juharfasziruppal/mézzel és már tálalhatod is. Hidegen, melegen is finom.
No Comments