Kisfiam 2. születésnapjára gesztenyetortát készítettem. Imádom, nem csak finom, de még gyorsan is elkészíthető, már amennyire egy torta kész lehet gyorsan (cirka 1 óra alatt meg lett)
Egészségesen, cukormentesen varázsolhatunk csodát az asztalra – halkan megjegyzem, hogy a dekorációs csoki körök nem cukormentesek, de azt nem volt muszáj megenni, viszont cukormenteset nem tudtam már beszerezni és így volt a leggyorsabb a díszítés számomra. Lehet helyettesíteni bármivel, fantázia kérdése, nekem aznap az is kicsit híján volt. 🙂
Cukormentes gesztenyepürét több helyen is láttam már, növényi tejszínt használtam, és mivel egy 22cm-es tortaformában készült a tortalap, így kellett belőle nagyobb mennyiség, hogy olyan legyen a végeredmény, amilyennek megálmodtam. Magas tortát szerettem volna, így 10 tojásos piskótát sütöttem, de természetesen lehet kisebbet is készíteni.
Diétás receptek, étrend, segítség fogyáshoz
Nagyon finom volt, legközelebb is így készítem. A piskóta álomkönnyű volt, a krém se nem volt émelygős, se nem volt túl sok.
Tortalap -piskóta (22 cm-es forma, magas tortához)
10 db tojás
1 csomag sütőpor
8 evőkanál szénhidrát csökkentett liszt (5 kanál dia-wellness süteményliszt koncentrátum+ 3 kanál fehér liszt)
1 kk enzim-mix
8 ek. (lapos) nyírfacukor
A tojásokat ketté választjuk, a fehérjéből egy csipet só segítségével kemény habot verünk. A liszteket, enzim mixet, sütőport elkeverjük, a tojássárgáját elektromos habverővel elkezdjük felverni, majd hozzá adagoljuk a nyírfacukrot, addig verjük míg szép, habos, világos sárga nem lesz, akkor hozzá keverjük a lisztet és bele forgatjuk a tojásfehérjét. 180 fokon előmelegített sütőben sütjük. Én kapcsos tortaformát használtam, az aljába sütőpapírt szorítottam, úgy kapcsoltam össze, az oldalát margarin-liszttel kentem ki. Tűpróbáig kell sütni, ami kb 15-20 perc, de magas, sok tojásos lapnál érdemes figyelni, lehet picit tovább kell sütni, és a tetejére a vége felé sütőpapírt kell tenni, hogy ne égjen meg. Azt azért megjegyezném, hogy a nyírfacukorral nagyon jól lehet dolgozni, más édesítővel, főként folyékonnyal nem habosodik úgy a tojássárgája. Amikor kisült a tészta óvatosan körbe vágjuk, majd kioldjuk a kapcsot és leemeljük a keretet, ez után én egy rácsra szoktam borítani és leveszem az aljáról is a formát, sütőpapírt, hogy hülni tudjon. Amikor már kicsit kihűlt könnyebb vágni, 3 lapot vágunk belőle, és konyharuhán teljesen hidegre hűtjük.
Gesztenye krém – cukormentes
3 csomag cukormentes gesztenye massza – 250 grammos
nyírfacukor ízlés szerint – ha édesítővel édesített a massza akkor ez nem kell, nekem natúr volt
rum aroma, vaníliás nyírfacukor ízlés szerint – ez is akkor ha teljesen natúr a massza
500ml növényi tejszín
díszítéshez én csoki gombokat és cukormentes fehér csokit használtam, amit rá reszeltem
Mivel a massza nagyon tömény, így nem is volt rá szükség, hogy felverjem a tejszínt és úgy keverjem hozzá. Egyszerűen apránként adagoltam a kiolvasztott masszához, és ez lágyította, de közben össze is tartotta, nem lett folyós. Persze ehhez az kell, hogy habbá verhető tejszínt használjunk, ami csak főzéshez jó, tejhát amúgy nem verhető kemény habbá, az folyóssá teheti, ezért érdemes figyelni rá. A hulala cukormentes változata általában jó szokott lenni. Amikor a massza kész hűtőbe tesszük addig, amíg a tortalapok hidegre hűlnek. Mikor ez kész, a krémmel megtöltjük, tetejét, és oldalát is bekenjük vele, majd dekoráljuk. Tálalásig hűtőben tároljuk. Ha a sütési és hűlési időt nem számoljuk, akkor tényleg nagyon gyorsan kész van a torta. A lapokat akár előző este is el lehet készíteni.
No Comments