Mostanában ezt a receptet preferálom, sima bejgli tésztából készítem a kakaós csigát, omlós és nagyon puha marad napokig. A gyerekek imádják, és vacsorára is nyugodt szívvel adom nekik, mert rostban gazdag, cukormentes. Persze a szabály nálunk leginkább az, hogy vacsorára “sós”-at eszünk, szerencsére ezt megszokták, így nincs vita.
Tízóraira péntekenként kerül a dobozba, mert csak azon a napon vihetnek ilyesmi “nasinak” tűnő dolgokat tízóraira, viszont így nyugodt vagyok, mert nem valami csokis kekszet eszik, ami mellé a szendvicset tuti, hogy nem eszi meg. Nálatok is kiemelt figyelmet fordít az iskola arra, hogy mit vihetnek a gyerekek tízóraira?
Nyírfacukrot használtam kakaóporral elkeverve, laktózmentes tejet, illetve dia-wellness süteményliszt koncentrátumot kevertem sima BL55-ös liszttel fele-fele arányban.
Diétás kakaós csiga recept
0,5kg szénhidrát csökkentett liszt
25dkg puha light margarin
2dl tej +élesztő
2db tojás
3ek nyírfacukor
1 pici só -kivéve, ha a margarin sós
Nyírfacukorral elkevert kakaópor + tej
Az élesztőt felfuttatom langyos tejben -általában nem használok cukrot hozzá, simán felfut a friss élesztő anélkül is, elég neki a tej cukortartalma. Amíg az élesztő elkészül keverőtálba teszem a lisztet, a nyírfacukrot, a tojást, a sót és a margarint. A margarint elővenni mindig abban a pillanatban jut eszembe, amikor már kellene, így picit mikróban meg szoktam puhítani – vigyázz, ne legyen folyós. Amikor az élesztő is felfut, hozzá öntöm a többi hozzávalóhoz és bedagasztom. Én gépet használok és ehhez a mennyiséghez a sok margarin miatt ennyi tej elég is szokott lenni, de ha neked többet felvesz, akkor nyugodtan adj hozzá. Akkor jó a tészta, ha nem kemény, viszont elválik az edény falától. Régen kézzel dagasztottam, de bevallom a dagasztó gépet imádom.
Utána pihentetjük a tésztát, amikor megkelt lisztezett deszkán kinyújtjuk, és a nyírfacukorral elkevert kakaóporhoz hozzá adunk egy picike tejet, elkeverjük, hogy krémes de ne folyós legyen. Ezzel megkenjük a tésztát feltekerjük és késsel felszeleteljük, a szeleteket elfordítva a tepsibe tesszük, tojássárgájával az oldalát picit megkenegetjük és 180 fokon előmelegített sütőben kb 20-25 percig sütjük. Akkor jó, ha megemeled a csigát és az alja már szépen meg van sülve. Az a tapasztalatom ennél a lisztnél, hogy ha aranybarnára sütöm, akkor másnapra szárazabb, keményebb lesz a tésztája, így viszont puha marad.
Ha ugyanebből a tésztából a tekercset nem szeleteled fel, csak mint egy bejglit megsütöd, akkoor is meg kell kenni és aranybarnára kell sütni.
No Comments