0
Cukormentes lekvár

Cukormentes áfonya lekvár – mennyei lekvár nem csak télre

2012. July 17. Tuesday

1 kiló áfonya

1 ½ deci agave szirup vagy ízlés szerint egyéb természetes édesítő

1 csipet só

1 citrom leve

A cukormentes áfonya lekvárhoz a megtisztított áfonyát kicsit turmixold le, egy aprítógépben pépesítsd (ha nincs az sem gond, mikor megpuhul az edényben krumplinyomóval vagy villával is összenyomkodhatod, vagy használj bot turmixot) és a többi hozzávalót tedd egy mély edénybe, és kezd el közepes lángon forralni. Mikor már forr, vedd alacsonyabb lángra és kevergesd sűrűn, hogy ne égjen le. Adj hozzá egy csipet sót az agave szirupot vagy a kedvenc édesítődet és egy citrom kifacsart levét. A legjobb egy lyukas közepű fakanál, így könnyebb lesz keverni. 25-40 percig főzd, amíg jó sűrű nem lesz, majd merd őket tiszta üvegekbe.

Ne felejtsd a tartósítás titka nem a tartósítószer, a főzéshez használj tökéletesen tiszta edényt, kóstoláskor mindig egy kanállal szedj ki egy kicsit egy tálra és egy másik kanállal kóstold. Az üvegeket jó alaposan mosd ki, a legjobb, ha pár percig átforralod őket, a tetővel együtt. Ha van mosogatógéped, akkor egyszerűbb dolgod van, magas hőmérsékleten mosd át.

Miután a tiszta üvegeket színültig töltöttük csavarjuk rá a kupakokat jó erősen, majd fordítsuk fejre 5 percre. Amikor letelt az idő és újra megfordítjuk őket, ha jól dolgoztunk, akkor vákuum alá került a mesterművünk. Ezt úgy derítheted ki legegyszerűbben, hogy megnyomod a kupak közepét. Ha behorpad, akkor bizony levegős maradt, így hamar megromolhat. Ez után fordítsd újra fejre az üvegeket és így tedd a száraz dunsztba. A száraz dunszt lényege, hogy egy edényt, lavórt jó alaposan kibélelsz pléddel, párnával, törölközővel, takaróval és ebbe teszed bele a lekvárokat és felülről is jól betakargatod. A lényeg, hogy minél lassabban hűljön ki. Ez 1-2 napig is eltarthat. Miután kikerültek a szárazdunsztból fordítsd fel őket, és pár napig figyelgessük, ha ez alatt az idő alatt nem forr fel a lekvár, akkor már semmi baja sem lesz a diétás áfonya lekvárnak.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply