0
Diétás sütik, édesség

Barackos pite – egészséges, cukormentes

2016. August 19. Friday

Nagyon egyszerű, és gyorsan elkészíthető pite receptről van szó, amit nekem sikerült több, mint egy óra alatt megcsinálni, hiszen volt egy totyogó segítségem. Bár az elkészítése nálunk halmozottan több időt vett igénybe, mint normál esetben és a konyhában is kaotikus helyzet alakult ki, nagyon is megérte. Nem csak a “diétás” barackos pite miatt. Szuperbarackos-pite-cukormentes jót mulattunk, tapicskoltunk, kevertünk, kavartunk, maszatoltunk, habverőztünk, nyalakodtunk – és közben igyekeztem kivédeni, hogy azért a nyers tésztából a 15 hónapos pocakjába ne kerüljön túl sok, és a késsel is csak én daraboljak, és csak barackot :D.

A pite végül kisült, közben Bence “mosogatott”, majd amíg hűlt a pite átöltöztünk, és az árvíz és tornádó sújtotta konyhát is csilivilire varázsoltuk. Természetesen a kicsi mazsola segített a pitét a tepsiből kiszedni, aminek köszönhetően a fele a földön landolt 😀 Ha egy szeletet nem tudtam volna belőle enni, már akkor is megérte volna. Mindemellett a pite nagyon finom lett.

Cukormentes, szénhidrát csökkentett, tehát fogyni vágyók alakjukra, egészségükre vigyázók, cukorbetegek is bátran elkészíthetik. A nem túl titkos összetevőtől az állaga is több mint tökéletes lett, porózusos, nem tömény, pedig maga a nyers tészta nagyon sűrű.

Cukormentes, egészséges barackos pite

220 gramm ch csökkentett liszt

-130 gramm diawellness süteményliszt koncentrátumot kevertem 90 gramm sima fehér liszttel

1 tk. dia-wellness enzim mix

1 csomag sütőpor

1 csipet só

4 tojás

10 dkg light margarin

2 dl 10%-os tejföl vagy natúr joghurt

20 dkg nyírfacukor

vanília aroma ízlés szerint

szenhidrat-csokkentett-barackos-piteA liszteket, sütőport és enzim mixet, sót keverd össze. Normál esetben a tojásokat szétválasztom, és a fehérjét csak a végén keverem hozzá, de most annyira izgalmas volt ez a tojás felütős dolog, hogy bele feledkeztem, és mikor a tálban voltak akkor jöttem rá, hogy külön kellett volna választani. Nem foglalkoztam vele, egybe habosra kevertem, még könnyebb is volt így dolgozni vele, és a végeredmény ugyanolyan jó lett, úgyhogy mostantól így csinálom én is. Szóval a tojásokat alaposan gépi habverővel habosra kevertem, apránként hozzá adagolva a nyírfacukrot és a margarint, majd amikor ezeket jól elvegyítettem ment bele a tejföl és a legvégén bele forgattam a lisztes mixet. Sűrű tészta lett, de az állaga azért függ attól is, hogy milyen lisztet használsz!

Sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam a masszát és a tetejére szeletelt barackokat fektettem, majd a 180 fokon előmelegített sütőbe tettem. Nyersen jó vékony volt a tészta, de a képeken is látszik, hogy szép lett, duplájára feljött. Tűpróbáig kell sütni, mikor aranybarna a teteje kb. kész van. Nekem gázos sütőben ez kb 30-35 percvolt, de úgy 25 perctől érdemes figyelni, sütőtől függ.

Így készül a diétás barackos pite általában, de ahogy a képen látható pite készült azt leírni is hosszú lenne. Egy picurral neki látni sütni – és mellé még fényképezni is- tényleg úgy érdemes, hogy legyen rá elég idő. De jó móka, és a gyerekeknek főleg nagyon jó! Csak ajánlani tudom 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply