0
Diéta és Fogyókúra

Hatékony fogyás

2012. February 9. Thursday

Ne fogyókúrázz

Érezted mar úgy magad, hogy szinte semmit sem eszel, már-már fotoszintetizálásnak nevezhető, amit művelsz, hiszen alig eszel valamit, és mégis hízol? Ezt a hibát bizony szinte minden második ember az életében minimum egyszer megtapasztalja.

Ez bizony azért van, mert türelmetlenek vagyunk, és a rengeteg diéta útvesztőjében sokszor a tájékoztatás téves.

Miért a türelmetlenség? Miért van az, hogy fél év alatt, vagy évek alatt felszedtél x kilót, esetleg már gyerekkorod óta rajtad van pár kiló feleség és gyors fogyást ígérő diétákkal akarsz megszabadulni tőle? A helyzet nem ilyen egyszerű, ami feljött rád egy év alatt az nem fog 2 hét koplalás alatt távozni. Ez egyszerű genetika.

A csoda diéták fantasztikusak tudnak lenni, amennyiben az a cél, hogy kicsit visszaszorítsd a mennyiséget vagy megtalál a helyes utat a minőségi táplálkozás felé, esetleg ha tökéletesen rendben van a súlyod, de felszaladt 1-2 kiló, viszont 2 hét múlva bikiniben szeretnél csobbanni valahol. Azonban, ha a kilók szépen fokozatosan rakódtak rád, és több mint 4-5 kilótól szeretnél megszabadulni, akkor felejtsd el a villám diétákat.

 

Villám diéták

Amikor egy diétázó le csökkenti a kalória bevitelt, és egyre kevesebbet eszik, azzal azt éri el, hogy igaz valamennyit zsírból is fogy, de főként az izmokat kezdi felemészteni a szervezet, hiszen az izomnak több energiára van szüksége, mint a zsírnak, ezért is jó, ha van, így első körben ettől próbál a szervezet “megszabadulni”. Ráadásul egy idő után az energiaszinted is lecsökken, ez által edzeni sem tudsz rendesen, ingerlékennyé, fáradékonnyá válsz.  Ha ez még nem elég, emellett csökken a hétköznapokban zsírbontó enzimként emlegetett LP enzim (lipoprotein lipáz) termelődése is. Természetesen fogyni fogsz, de a mérleg által mutatott mínusz súlynak elképzelhető, hogy csak 20%-a lesz zsír, a többi a víz, a kiürült glikogénraktárak és izom veszteség eredménye, tehát egy őrjítő koplalással elérhető egy vékonyabb, de zsírosabb test.

 

Hatékony és tartós zsírégetés

A titok abban rejlik, hogy tartós súlyvesztésről beszélünk, tehát nem egy kúráról. Ha ezt belátod, hogy a diéta hosszú távon nem vezet eredményre máris nyert ügyed van. Nem kell 2 nap alatt megváltani a világot, apránként változtass és válts teljesen életmódot, ami nem egyenlő a kecske életmóddal, amikor csak káposztát, meg zöldséget eszel. Egyél minőségi ételeket, tehát felejtsd el az üres kalóriákat, részesítsd előnyben a komplex szénhidrátokat, a fehérjéket, sok zöldséget, gyümölcsöt és rostokat, és mozogj eleget. A súlyvesztés időszakában táplálkozz úgy, hogy egyél egy picit kevesebbet, mint amennyire a súly tartásához szükséged van, ezzel és a mozgással elérsz egy olyan kalória deficitet amellyel heti 0,5-1 kiló fogyást tudhatsz magad mögött. Ha ennél többet fogysz, akkor mar izmos is veszítesz.

 

Mozgás fontossága

 Zsírégető edzések nagyon fontosak, de ezek között is több félét különböztethetünk meg, amelyek különböző hatást gyakorolnak a szervezetünkre. A sima 30-60 percen keresztül végzett egyszerű aerob edzések, amelyekkel a pulzusunkat a zsírégető tartományban tartjuk, sok-sok kalóriát használnak fel. Ezeket az edzéseket felturbózhatjuk, ha az edzés időt csökkentjük, és intervallumokban végzünk edzést. Ilyenkor a pulzusunk bőven a zsírégető tartomány fölé emelkedik, majd a pihenő szakaszban csökken. Az adott edzés alatt lehet, hogy kevesebb kalóriát égetünk el, azonban a következő 24-48 órában is folyamatos marad ez, tehát sokkal hatásosabb.

Tévhit az, hogy a súlyzós edzéstől hatalmasak, túl izmosak leszünk. Nők vagyunk, ha csak nem szedsz valami stimuláns szert, akkor semmi esetre sincs meg benned az a mennyiségű tesztoszteron, amellyel akkorára gyúrhatnád magad, mint egy pasi, a másik pedig, hogy ahhoz nagy kitartásra és nagyon nagy odafigyelésre lenne szükség, mind az edzés mind a táplálkozás területen.

Tehát ragadj bátran súlyzót, mar csak azért is, hogy ne épüljenek le az izmaid. Azokat az izmokat, amelyek nincsenek folyamatos terhelésnek kitéve a szervezet elkezdheti leépíteni. Ez persze nem azt jelenti, hogy az aerob edzések végére egy gramm izmod sem lesz és összeesel, de bizony, ahogy olvad le rólad a zsír, nem egy feszes kar, has, comb fog fogadni téged. Mellesleg a súlyzós edzés közben is kalóriát használsz fel.

 

Fogyjunk a hasunkról

 Még mindig él a tévhit, és terjednek a 2 hét alatt lapos has diéták és edzés tervek. Ha felesleg van a hasadon, akkor pusztán a felülésektől az nem fog eltűnni. Izmosodni izmosodhatsz, de a zsír attól még megmarad rajta. A kimondottan hasra specializálódott fogyasztó szerek és tornák, amelyek nagyon gyors segítséget ígérnek, inkább azt érik el, hogy nem puffadsz, és nem vizesedsz. De 2 hét alatt több centi zsír nem fog eltűnni. Főként nem úgy hogy te a hasadról szeretnél fogyni. Láttál mar olyan embert, akinek kockás volt a hasa, de a feneke hatalmas volt, tele narancsligetekkel? Ugye hogy nem, hiszen helyi fogyás nincs, a tekercselésekkel is azt éred el, hogy vizet veszítesz és az adott testrész anyag cseréje fokozódhat, ami nagyon jó a salakanyagok távozásához, ez által a narancsbőr megszüntetéséhez, viszont nem fogod 1 óra alatt kiizzadni a zsírt a combodról. Vannak természetesen drága kozmetikai kezelések, amelyek a helyi zsírsejteket célozzák meg, de ez már egy másik kategória.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply