0
Egészség

Egészséges olaj kalauz

2012. March 7. Wednesday

Első körben érdemes átnézni mi is fontos az olajok tanulmányozásakor. Fontos, hogy az adott olaj milyen zsírsavakat tartalmaz. A szervezet számára nem egészséges a telített zsírsav, hiszen megemeli a rossz koleszterin szintet, amely számos betegséget okoz. A jó koleszterin szintért a telítetlen zsírsavak felelősek, így fontos, hogy olyan olajat válasszunk főzéshez, amelyek egyszeresen vagy többszörösen telítettlen zsírsavakban gazdagok. Ezen kívül figyelembe kell venni az égéspontot is, hiszen egyes olajak melegíthetőek míg mások nem.

Mandula olaj

Az egyik legjobb választás, hiszen magas hőfokon hevíthető.

1evőkanál gtartalmaz 0,8gramm telített zsírsavat, 2,2 gramm többszörösen telítetlen és 6,6 gramm egyszeresen telítetlen zsírsavat.

Avokádó olaj

Az avokádóból előállított olaj különösen gazdag a szívre kedvezően ható egyszeresen telítetlen zsírsavakban és E-vitaminban. Már 1 evőkanál elfogyasztásával fedezhetjük a napi szükséges E-vitamin bevitel majdnem 20%-át. Ezen kívül tartalmaz egy beta-sitosterol nevű anyagot, amely segít kontrolálni az egyensúlyt az LDL és HDL kopleszterin között. Kitűnően használható halhoz és csirklhez.

1 evőkanál tartalmaz 1,4g telített, 1,2 gramm többszörösen telítetlen éa 7,5 gramm egyszeresen telítetlen zsírsavat.

Kukorica olaj

Több mint a fele többszörösen telítetlen zsírsav, amely nagy segítség, hogy csökkentsük a koleszterin szintet. Ráadásul a napi szükséges E-vitamin bevitel 15%-át fedezhetjük 1 evőkanállal. A kukorica olaj magas hőmérsékleten melegíthető, így kitűnő bármilyen étel elkészítéshez.

1 evőkanál tartalmaz 1,6g telített, 5,6 gramm többszörösen telítetlen, és 3,3 g egyszeresen telítetlen zsírsavat.

Lenmagolaj

A lenmagolaj sok omega-3-at tartalmaz, így vegetáriánusokak nagyon ajánlott a fogyasztása, illetve azoknak akik egyáltalán nem szeretik a halat, hiszen a hal is omega-3 zsírsavakban gazdag. Tartsd hűtőben és használd salátákhoz.

1 evőkanál tartlamaz 0,8g telített, 6,5g többszörösen telítetlen, és 1,9 egyszeresen telítetelen zsírsavat.

 Mogyoró olaj

Különlegessége, hogy igazán magas az egyszeresen telítetlen zsírsav tartalma és mindemelett a telített zsírsav tartalma nagyon alacsony, így igazán egészséges a szív számára. Bár melegítve nem jó, de salátákhoz, szószokhoz, öntetekhez tökéletes választás.

1 evőkanál tartalmaz 0,9 gramm telített, 1,2g többszörösen telítetlen és 8,4g egyszeresen telítetlen zsírsavat.

Olívaolaj

Több variációját találhatjuk meg a polcokon, ezért néha nehéz a választás. Mindegyiknek azonos a tápanyag tartalma, tehát egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag, azonban az extra szűz olívaolaj az első préselés után kerül az üvegekbe. Ennek a színe sötétebb zöld és erős olívaolaj ízű és magas az antioxidáns tartalma, azonban nem szabad melegíteni, így salátákhoz, öntetekhez kiváló. A sima olívaolajat már melegíthetjük, így ez tökéletes főzéshez.

1 evőkanál tartalmaz 1,6g telített zsírsavat, 0,9 g többszörösen telítetlen és 8g egyszeresen telítetlen zsírsavat.

Repceolaj

Szintén az egészséges olajok közé sorolhatjuk a repceolajat, hiszen magas az egyszeresen telítetlen zsírsav tartalma és fele annyi telített zsírsavat tartalmaz, mint az olívaolaj. Ezen kívül magas az E-vitamin tartalma. Magas hőmérsékleten hevíthető.

1 evőkanál tartalmaz 0,7g telített zsírsavat, 3,2g többszörösen telítetlen zsírsavat és 6,5g egyszeresen telítetlen zsírsavat.

Napraforgó olaj

Többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag olaj, amely bátran alkalmazható bármilyen főzési típusnál, hiszen hevíthető. E- vitamin tartalma olyan magas, hogy egy evőkanál fedezi a napi kötelező bevitel 45%-át.

1 evőkanál tartalmaz 1,3g telített, 7g többszörösen telítetlen és 2,3g egyszeresen telítetlen zsírsavat.

Szőlőmag olaj

Hasonló tulajdonságokkal bír mint a napraforgó olaj.

1 evőkanál tartalmaz 1,2g telített, 7,5g többszörösen telítetlen, és 1,7g egyszeresen telítetlen zsírsavat.

Kókusz olaj

A legújabb divat Amerikában, az a diéta aminek folyamán mindent kókuszolajjal készítenek. Azonban annak a feltételezésnek semmi alapja nincsen mi szerint ez egészséges is, hiszen a telített zsírsav tartalma nagyon magas. Beszéljenek a számok.

1 evőkanál tartalmaz 9,5g telített zsírsavat, 0,2g többszörösen telítetlen és 0,7g egyszeresen telítetlen zsírsavat.

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply