0
Diéta és Fogyókúra

Kövérré tesz a lakásod?

2012. March 27. Tuesday

Felejtsd el, hogy a túlsúlyod, a zsírpárnáid meglétét a genetikára, az akaraterő hiányra, a szomszédra, a családra fogod. Nézz körül a házad táján, vajon a te lakásod is észrevétlenül hizlal?

Maradj távol a Tv-től, Laptoptól

Sokak étkezőjében, konyhájában megtalálható a Tv, és evés közben természetesen be van kapcsolva. Vagy éppen a nappaliban étkezünk, sorozatot, híreket, filmet nézve. Ennél hizlalóbb dolog kevés van, hiszen kutatások bizonyítják, hogy tévézés közben nem figyelünk a mennyiségre, és az agyunk is később jelez, hogy jól laktunk. Kapcsold ki a Tv-t evés közben, a laptopot is, és az újságot se ilyenkor olvasd.

Romantikus világítás – csak különleges alkalmakkor

Igazán romantikus a gyertyafényes vacsora, a hangulatvilágítás a nappaliban, de kevesebb fénynél valahogy többet eszünk. A romantikus vacsorákat tartogasd különleges alkalmakra, így legalább a hatásfoka sem csökken. Gyertyát gyújthatsz úgyis, hogy közben ég a villany. Félhomályban kevésbé stresszelünk azon, hogy mi van a tányéron és mennyit eszünk, ugyanez a szituáció, ha betakarózva a kanapén nassolsz, miközben filmet nézel.

Néha mondj nemet a technikának

Miért voltak nagymamáink soványabbak fiatal korukban, mint mi vagyunk? Miért küzdöttek a háziasszonyok kevesebb túlsúllyal, mint most? A gépek megjelenése rengeteg terhet levesz a vállunkról, viszont így a kalória sem ég. Nagymamáink nem használtak porszívót, és a padlót is sokszor súrolták fel, amitől erősödött a kar, a hát, és 1 óra alatt 400 kalóriát tudtak elégetni. A mosogatást sem a mosogatógép végezte, és a kerti munka, mosás is mind rájuk maradt. Természetesen nem kell neki látnod most kézzel mosni, padlót súrolni, sokszor időd sem lenne rá, de okos ötletekkel megmozgathatod magad napközben.

Próbáltad már a Wii Fit Plus-t? Tv nézés helyett a tv előtt megmozgathatod magad, és akár fitnesz programokat is vásárolhatsz rá. Az online bevásárlás helyett menj el a boltba, ragadj kosarat és miközben cipekedsz, 150 kalóriától tudsz megszabadulni. A gyerekek is örülnek, ha velük játszol, szervezhettek akár kinti programokat, tollasozzatok, focizzatok, kergetőzzetek. Míg a gyerekek is elfáradnak és a friss levegőn vannak, addig te is mozogsz és a család is együtt van.

Rendezd át a hűtőt

Tudtad, hogy 3-szor többször fogsz egészséges ételt választani a hűtőből, ha az szem előtt van? Rendezd át a frigó belsejét, és tedd szemmagasságba, a joghurtokat, zöldségeket, egészséges ételeket, a zsíros, cukros dolgokat inkább a felső polcon tárold, vagy a fiókos részben.

Csavard le a fűtést

Persze nem kell jégvermet csinálnod a házból, de londoni kutatók bebizonyították, hogy 1-2 fokkal hűvösebb a lakásban sokat segíthet a fogyásban, hiszen a test több kalóriát éget. Ezért érdemes hűvös időben is a szabadban futni, és a termosztáton is visszavehetsz 1-2 fokot, 19 fok ideálisabb, mint a 21 fok, és még a fűtésen is spórolhatsz.

Nemcsak a tányér, a pohár is számít

Köztudott, hogy szeretjük megpakolni a tányérunkat. Ha nagy tányérra teszel ugyanannyi ételt, mint egy kisebbre, a szemeddel azt érzékeled, hogy alig ettél valamit, ezért vagy még többet pakolsz a tányérra, vagy még egyszer szedni fogsz. Ha oda figyelsz a táplálkozásodra, és követed a fele annyit eszem elvet, akkor egyszerűbben tudod kivitelezni a dolgot, ha kistányérról eszel.

A pohár formája is éppúgy számít, hiszen az érzékeinket becsaphatjuk kicsit. Az öblösebb poharakban fogyaszd a 0 kalóriás italokat, azonban mikor bort, pezsgőt, vagy egyéb alkoholos italt, koktélt iszol, akkor válassz vékony, hosszúkás poharat, aminek az űrtartalma lehet csak fele, viszont érzetre ugyanannyinak hat.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply