0
Otthon

Túl jó, hogy kidobd!

2012. April 20. Friday

Több mint 5 millió tonna tökéletesen jó, friss, ehető élelmiszer landol a kukában évente, és ebbe nincs bele számolva az az étel, amit azért dobunk ki, mert megromlik. Ennek minimum az 1/3-át nem is kellene kidobni.

A világon minden egyes nap a szemétbe kerül 4 millió alma, 7 millió szelet kenyér, 5 millió krumpli és 1,8 millió joghurt.

Ezek az élelmiszerek nemcsak szemetet termelnek, hanem rengeteg plusz költséget. Ha csak a családi kasszákat nézzük, felmérések alapján kiderült, hogy Angliában egy átlagos család havonta,15ezer forintnyi ételt vásárol és dob ki feleslegesen.

Miért vásárolunk túl sok ételt?

Az ok különböző lehet. A túlhajszolt életstílus miatt, sokszor elfejtjük mi van a hűtőben, ezért a biztonság kedvéért veszünk még belőle, majd hazaérve a hűtőbe pakoljuk, és nem figyeljük, hogy 1 már van valahol hátul, ezért az újat használjuk, majd a régi megromlik, vagy nem tudod eldönteni elég friss-e, hogy például a gyerekednek add, ezért inkább kidobod.

Vannak, akik nincsenek tisztában azzal, hogyan tudnák frissen tartani az ételt, és mások egyszerűen túl sokat főznek, viszont a megmaradt ételt másnap már nem eszik meg.

Éheztesd a kukád

Ha túl sok romlandó élelmiszert vettél, és közeleg a szavatossági idő lejárta, fagyaszd le. Legtöbb hűtős dolog fagyasztó, kivétel egy-két dolgot, mint például, a magas víztartalmú gyümölcsök (dinnye), vagy zöldségek (uborka), a tészta, tojásfehérje. Ha húst, halat vásárolsz azt is lefagyaszthatod, azonban ha már egyszer kiolvasztottad nyersen nem szabad újra fagyasztani. Viszont ha megsütöd, főzöd, akkor például pörkölt formájában elteheted. Még praktikus is, hiszen legközelebb csak gyorsan ki kell olvasztanod, melegíteni és tálalhatod is.

Változtass a vásárlási szokásaidon is. Mindig írj listát, mi az, amire tényleg szükséged van, és inkább válaszd a minőséget, mint a mennyiséget. Az 1-et fizet, 2-t kapsz akciónál is mérlegelj, hogy tényleg kell a több? El fog fogyni?

Használd ki a hűtőt. Érdemes a zöldségek és gyümölcsök nagy részét hűtőben tartani, így lassabban romlik meg, mintha szobahőmérsékleten lenne.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply