Házi kenyér, zsemle, cipó, kifli? Nincs is jobb, mint mikor a frissen kisült zsemléből készítünk szendvicset és a lakásban terjeng a friss cipó illata. Elkészíthetjük akár szénhidrát csökkentett lisztből is, vagy teljes kiőrlésű lisztből, így egy finom, diétás zsemlét kapunk.
Hozzávalók
500gramm szénhidrátcsökkentett liszt, plusz a dagasztáshoz, amennyit még felvesz
1 evőkanál glutén, hogy könnyebben megkeljen
1 csomag élesztő, 1 teáskanál cukor, 1 deci tej
1 evőkanál olaj
Futtasd fel az élesztőt a cukros, langyos tejben, majd add hozzá a liszthez. Adj hozzá még 300ml meleg vizet és jól keverd össze egy keverő kanállal. Amikor összeállt a tészta borítsd ki lisztezett deszkára és dagaszd 5 percig, majd formázz belőle cipót, takard le és meleg helyen keleszd duplájára 30-45 percig.
Miután megkelt, picit ütögesd ki az öklöddel a levegőt belőle és formázd újra cipó alakúra. Fújd le olaj sprayvel és tegyél rá folpackot és hagyd kelni még 30 percig.
Miután tovább kelt vagdosd be picit a tetejét, és kend meg tejjel, vagy formázz belőle kis zsemle vagy kifli formákat és így kend meg, végül 180 fokon előmelegített sütőben süsd 30-35 percig arany barnára.
Felturbózhatod magvakkal is, a tésztába is tehetsz, vagy szórd meg a tetejét tökmaggal, napraforgó maggal mielőtt sütőbe teszed.
Fogyaszd reggelire, tízóraira, ebédre az egészséges, rostban gazdag zsemlét.
No Comments