0
Egészség

Stresszoldás hatékonyan

2012. May 22. Tuesday

Masszázs

Ülj le az asztalhoz, kicsit told hátrébb a széket, tedd a kezed az asztalra, ahogy neked kényelmes és helyezd rá homlokod, érezd, ahogy a nyak izmai megpihennek. Kérd meg párod, hogy enyhén szorítsa meg a nyak izmait és a koponyacsont alatti területet is masszírozgassa így végig, itt futnak be az idegek így ez nagyon jól ellazít. Majd a váll izmait is kicsit érmes megcsipkedni, felpezsdíteni, hogy a befeszült izmok fellazulhassanak. Nem kell képzett masszőrnek lenni, az érintések is örömöt szereznek, ha párunktól jön, és oldják a stresszt.

Mozgás

A sport segít felszabadulni az endorfinnak köszönhetően. Ha nincs időd minden nap sportolni, akkor is felkelés után mozogj picit. Végezz karkörzéseket, helyben ugrálást, törzsfordítást, kocogj picit. A legjobb, ha van lehetőséged a szabadban mozogni, mert a friss levegőn végzett légző gyakorlatok is sokkal hatásosabbak így. Ha más nem, tárd ki az ablakod, és engedd, hogy a szoba is felfrissüljön.

Korlátaid elfogadása

Gondolkozz el azon, hogy a célkitűzéseid reálisak e? Elképzelhető, hogy olyan váratlan dolgok történnek az életedben, amiken nem tudsz úrrá lenni, ezért stressz helyzet alakul ki és túlzott sikerorientáltság, a magas elvárások, a teljesítménykényszer teljesen beszipolyoz. Próbálj meg arra összpontosítani, ami vagy, amit elértél, amire képes vagy, és ne arra, amit mások elértek, vagy az irreális célokra.

Töltődj fel lelkileg

Ahhoz hogy a stressz helyzeteket meg tudd oldani, lelkileg is toppon kell lenni. Ehhez azonban mindig fel kell töltődnöd, Találd meg azt az elfoglaltságot, ami kikapcsol, amivel újult erővel neki vághatsz a következő napoknak. Van, aki a mozgást választja, más a barátaival tölti az idejét, vagy a párjával, családjával, kutyájával, van, aki olvas, filmet néz, más alszik, vagy éppen a kedvelt hobbiját űzi. Találd meg azt, ami téged igazán kikapcsol, és végezd ezt rendszeresen. Ha hanyatt fekve a plafont bámulva érzed igazán jól magad, akkor csináld azt, ha a hegymászás tölt fel, akkor hódítsd meg a közeli hegyeket.

Beszéld ki magadból

Főként a nők, de a férfiak is ugyanúgy szeretik kibeszélni a problémáikat. Ne tartsd magadban, mondd ki, ha valami bajod van, találj egy barátot, akivel megbeszélhetitek, ami a lelketeket nyomja, vagy a pároddal tartsatok hetente egy kibeszélő estét. De vigyázz, ezek az alkalmak ne a kesergésről szóljanak. A sok károgás, a pesszimizmus nem hoz megoldást, inkább csak még jobban stresszessé tesz. A megoldást keresd a problémákra, vagy a módot, hogyan engedd el. Ha nem megy, ne szégyelld szakember segítségét kérni. A stresszel telített világunkban ahol a problémamegoldás még gyerekcipőben jár minden második ember nyugodtan elmehetne pszichológushoz, és lehet, hogy 1 beszélgetés alatt megoldódna több év fejfájása, problémája.

Pihenj, aludj és frissülj fel

A pihentető alvás az egyik alapfeltétele a stressz mentességnek és a stressz kezelésének. Minél kevesebbet alszol és ennek köszönhetően minél több kávét iszol annál idegesebb, frusztráltabb és stresszesebb leszel. Az ingerlékenység következtében nehezebb a koncentráció, lassabban tudod megoldani a problémáidat, a feladataidat és ilyenkor alakulnak ki a bolhából is elefántot csinálunk helyzetek. Ez se rád, se a párkapcsolatodra, se a családodra, se a lelkivilágodra nincs jó hatással se rövid, se hosszú távon. Csoportosítsd át a feladataidat, vagy nézd át, hogy mi az, amit fel tudsz adni, ki tudsz hagyni, át tudsz adni, hogy kevesebb teher legyen rajtad és hagyj időt a pihenésre.

A pihentető alvás a frissesség záloga.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply