A paradicsomlevest szokás gyógyító levesnek is hívni, gyulladáscsökkentő hatása miatt is, és a paradicsom érdekessége, hogy míg a többi zöldséget érdemes csak kicsit párolni, hogy ne veszítsen vitamin és ásványi anyag tartalmából, a paradicsomnak jót tesz, ha főzzük.
A minestrone leves egy gazdag, paradicsomos zöldségleves, ami akár egy vacsorának is tökéletes, vagy egy-két szelet házi készítésű, szénhidrát csökkentett kenyérrel laktat és tökéletes diétás ebéd.
Hozzávalók
2-3 Sárgarépa és fehérrépa
1-2 zellerszár
1 kisebb krumpli vagy csicsóka
1 fej hagyma
1/2 apróra vágott pritamin paprika
Borsó, kukorica, zöldbab (friss, konzerv vagy fagyasztott zöldségmix).
Paradicsom lé, vagy püré.
Ízlés szerint gomba is.
Fűszerek: só, bors, bazsalikom, oregano, zöldség mix vagy húsleves kocka.
Pici vajon a hagymát elkezdjük megfonnyasztani, de nem kell üvegesre pirítani, majd a megtisztított és apró pici kockákra vágott zöldséget is bele tesszük és vajon pirítjuk még kicsit. A répát, zellert érdemes majdnem olyan apró kockákra vágni, mint egy borsószem, mert így gyorsan megfő, és mint a húslevesben a hosszúkás répaszeletek, itt a pici kockák mutatnak jól.
Miután felöntöttük pici vízzel, bele tesszük a húsleves kockát, sózzuk, borsozzuk. Amikor már majdnem megfőttek a zöldségek – ez nem sok idő, mivel nagyon aprók- bele tehetjük a gombát is, és felönthetjük a paradicsom lével, és gazdagon megszórva bazsalikommal (szárított vagy friss egyaránt jó) és egy csipet oreganoval, tovább főzzük.
Reszelt parmezán sajttal isteni finom, vagy akár tejföllel. Gazdagíthatjuk cérnametélttel, vagy leves gyönggyel.
Tipp: A fent felsorolt zöldségek mellett igazából ízlés kérdése, hogy mi kerül a levesbe, bab, cukkini, brokkoli is tökéletes választás.
No Comments