0
Utazás

Kezdődhet a téli időszámítás –óraátállítás 2012

2012. October 27. Saturday

óraátállítás 20122012.október 28-án hajnali 3órakor kell az órát hajnali 2órára visszaállítani. Az óraátállítást először 1976-ban kezdték, és azóta minden év október utolsó vasárnapjának hajnalán 1 órával visszaállítjuk óráinkat. Eredeti célja az volt, hogy a nappalok egybe essenek a lakosság ébrenléti idejével, illetve energia spórolás szempontjából tűnik fontosnak. A közvilágítás ma már programozott, automatizált, így a spórolást inkább saját otthonainkban tudjuk alkalmazni, és nem mellesleg ilyenkor szombatról vasárnapra 1 órával többet alhatunk.

Ezzel hivatalosan is megkezdődik a téli időszámítás egészen 2013. március utolsó vasárnapjáig.  Az emberi szervezetnél a sötét, a rövidebb nappalok őszi-téli depressziót okozhatnak, álmosabbak, fáradtabbak lehetünk reggelente. Az óra visszaállítással kedvünk is visszatérhet, hiszen picit hamarabb fog így világosodni. Az 1 órás eltolódást a szervezet 1 nap alatt megszokja.

Nem mellesleg érdemes a téli időszakban is többet a szabadban tartózkodni, kirándulni, és figyelni az egészséges táplálkozásra, vitaminpótlásra, hiszen a melankolikus állapoton pusztán az óraátállítás nem segít!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply