0
Szépség és Wellness

A wellness és jótékony hatása

2012. November 21. Wednesday

Mit is jelent a wellness? Egyfajta testi jóllétet, amit az által érhetünk el, és tarthatunk fenn, hogy megfelelően étkezünk és rendszeres testmozgást végzünk.

Manapság a „wellness” fogalom igen népszerű, és elterjedt, ám valódi jelentését kevesen ismerik. A wellness jelentése összetett, leginkább a „testi-lelki jóléttel” lehetne leírni. Sokan a szó hallatán valamiféle könnyed szórakozásra, vagy csupán egy kellemesen eltöltött, kényeztető hétvégére gondolnak, ám ennél sokkal kidolgozottabb és sokrétűbb. Nyugodtan kezelhetjük életfilozófiaként is.

Központban a test és a lélek harmóniája, a kiegyensúlyozottság, a magabiztosság, és a pozitív közérzet áll. Ahhoz pedig, hogy ezeket mi is megvalósítsuk, nekünk is el kell sajátítanunk a wellness életfilozófiáját.

Életünk minden területén elsajátíthatjuk, és élvezhetjük a wellness örömeit, és szépségeit. Minden lehetőségünk adott ahhoz, hogy mi is elérjük ezt a testi-lelki jólétet. Különböző technikák és relaxációs gyakorlatok teszik lehetővé számunkra, hogy testünket fejlesszük, ápoljuk, s ezek összessége egyszerre kényezteti testünk és lelkünk. A mindenki számára jól ismert távol-keleti relaxációs és önfejlesztő módszerek, mint például a tai-chi illetve a jóga is összefüggésbe hozható a wellness-el. Ezek ugyanis segítenek nekünk, hogy felfedezzük, s örömünket leljük saját testünkben, és a stresszes időszakokat könnyedén átvészeljük.

Ez csupán a lehetőségek töredéke, mely tudatosságra nevel minket. Számos olyan fitnesz és sport centrumot találhatunk Magyarországon melyek különösen a wellness életmódot követni vágyók igényeit szeretnék kielégíteni. Ezen lehetőségek közül mindenki megtalálhatja a maga számára leginkább megfelelő testet és lelket egyaránt megmozgató tevékenységet. Vidéken, távol a városok forgatagától nyugalomban töltődhetünk fel, elfelejtve és magunk mögött hagyva a stresszes élet minden gondját és baját. Igénybe vehetjük a pihentető jógát, tai chit, lovagolhatunk, teniszezhetünk, úszhatunk, és különböző speciális mozgáskultúrákat is kipróbálhatunk, köszönhetően a wellness átfogó életstílusának.

Étrendünk kialakításában is segítséget, illetve támpontot nyújthat a wellness gondolkodás. Központban az egészségünk szerepel, és a wellness étrend kialakításánál szervezetünk kiegyensúlyozottságára törekszik, anélkül, hogy bármilyen ínycsiklandó falattól meg kellene fosztani magunkat. Ma már kifejezetten erre a célra kialakított ún. „wellness menüvel” várják vendégeiket a nagyvárosi és a vidéki szállodák.

A wellness világon belül létrejöttek, az egész országban elérhető „spa-k”, azaz gyógy – illetve termálfürdők nyújtotta kényeztető és ápoló lehetőségek. Ide tartoznak a különféle masszázsok is, melyek közben bőrünkbe különböző illatanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb, a bőrünk számára elengedhetetlen hatóanyagokat juttatnak be a képzett masszőrök. Egyszerre kényeztet és ápol, lényegében erről szól a wellness életfilozófia.

Semmi kellemetlen tortúrának nem kell alávetnünk magunkat, s mégis minden egyes „lépés” melyet teszünk, csak magunkért tesszük, s javunkra szolgál. Ebben nyújt segítséget a wellness életmódot hirdető és követő emberek, programok, szervezetek, egyesületek sokasága.

A wellness kifejezést igen egyszerűen is megmagyarázhatjuk, ezzel felelevenítve egy régi magyar szólást, mely teljes mértékben igaz a wellness szellemiségére: „ép testben, ép lélek”.

wellness személyre szabott, egészségmegőrző programok összessége, illetve bizonyos esetben gyógymódok, gyógykezelések együttes alkalmazása. A pihenőidejüket általában wellness szállodában töltő vendégek kipihenhetik a mindennapi stresszt és fáradtságot, testük és szellemük is megnyugodhat, feltöltődhet. A wellness részei lehetnek (torna, egészséges táplálkozás, úszás, fitnesz, masszázs stb.) beépülhet a hétköznapokba is, de leggyakrabban egy-egy szállodai kúra (4-5 nap vagy egy hét) alkalmával veszik igénybe ezeket a szolgáltatásokat.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply