Szereted a csokit és a narancsot? Na és a kettőt együtt? Ma egy igazán ízletes diétás csokis-narancsos piskótatekerccsel készültem. Különleges íz világa mellett azért is sorolnám a tökéletes hétvégi, vagy akár vendégváró sütik közé, mert diétás és gyorsan elkészíthető.
A diétás piskóta, ha szénhidrátcsökkentett lisztből készíted nagyon jól beilleszthető fogyókúra alatt is a diétába, de elkészítheted teljes kiőrlésű vagy akár zablisztből is. A diétás piskóta receptjét itt találod.
Miközben sül a piskóta állj neki a krém elkészítésének, ami szintén nem vesz túl sok időt igénybe.
Diétás csokis-narancsos krém
2 narancs leve és reszelt héja
2 csomag csokis, cukormentes pudingpor
1 evőkanál kakaópor
kb 7 dl tej – a kifacsart narancslé és a tej együtt legyen 8 dl.
Természetes édesítőszer ízlés szerint
2 evőkanál rum aroma
2 evőkanál light margarin
Jó alaposan mosd meg a narancsokat, majd reszeld le a héját, végül facsard ki a levüket. A levet és a tejet tedd fel forrni, közben keverd bele a pudingport és a kakaóport. Ha szilikonos kézi habverővel dolgozol, akkor könnyű dolgod lesz. Nyugodtan a hideg tejbe elkezdheted elvegyíteni a pudingport, ahogy elkezd forrni a tej úgy fog besűrűsödni. Mikor már besűrűsödni látszik, add hozzá a rum aromát, a természetes édesítőt és a narancs reszelt héját.
Tedd félre hűlni, néha kevergesd meg, hogy ne bőrösödjön a teteje. Közben a diétás piskóta is kisülhetett, amit még melegen, egy konyharuhával együtt tekerj fel, és tedd ezt is félre kihűlni. Amikor már a diétás csokis-narancsos krém és a diétás piskóta is kihűlt, habverővel jól dolgozz el 2 evőkanál light szobahőmérsékletű margarint a krémben, és töltsd meg vele a piskótát.
Reszelt narancs héját keverj el por alapú természetes édesítővel, szárítsd ki és ezzel szórd meg a tetejét, vagy reszelj 80%-os kakaó tartalmú csokit a tetejére díszítésként.
5 Comments
Szia!
Ez a süti! Egyszerűen mennyei! 🙂 Nagyon finom a krémje. Keresgéltem, hogy mit kéne sütni karácsonykor, és nagyon jó ötleteket találtam ezen az oldalon. Ezt a piskóta tekercset gyorsan le is kellett tesztelni a hétvégén… Ezért kicsit “bűnözősre” is sikerült. Ugyanis a gyors bevásárlásban nem kaptam cukormentes pudingport, és szénhidrát csökkentett lisztet sem (teljes kiőrlésű finomlisztből készült – az mennyire mondható jónak?). Egyetlen apró bajom van vele… nekem nagyon folyósnak tűnik a krém. Nehéz volt feltekerni is, mert sok kifolyt, valamint szeletelésnél is mindig kinyomódik. Nem vagyok túl rutinos a konyhában… ezen lehetne javítani azzal, hogy mondjuk kevesebb tejet rakok bele? Vagy mit javasolsz? 🙂
Hopp.. és elfelejtettem valamit. Természetesen sütőmargarinból se találtam light margarint. És gondolom a Flora, Delma, hasonlók, amiket kenyérre kenünk meg nem jók. Milyen margarint ajánlanál?
Én valójában éve óta a dobozos light margarinokat használom minden sütihez, és nekem eddig nem okoztak semmi problémát!
Kedves Dorka! Nagyon örülök, hogy ízlett. Valóban jó ötlet karácsonyra megsütni. A krémhez fontos, hogy a puding nagyon sűrű legyen. Attól függően hogy mi van a zacsira írva elkészítésnél, annál kevesebb folyadék kell bele. Vannak olyan pudingporok amit 5 dl, a másikat csak 4 dl tejjel kell készíteni. Ha a 2 csomag pudingport 1 liter tejben kellene felfőzni, akkor úgy kell számolni, hogy az összefolyadék mennyisége a narancsok facsart levével együtt maximum 8 dl legyen, ha nem lesz elég sűrű így, akkor kevesebb tejjel kell készíteni (7dl összesen), vagy ha már meg van, és nem találod elég sűrűnek, akkor még egy kis puding por menjen bele. Illetve nagyon fontos hogy teljesen hidegre hűljön, mielőtt a margarin megy bele.
A teljes kiőrlésű liszt is jó, de ha tudod keverd egy kis ch. csökkentettel.
Szép hétvégét! Györgyi
Köszönöm a válaszokat! Akkor ha legközelebb, karácsonyra sütöm, megpróbálom kevesebb folyadékkal. Időközben szereztem be szénhidrát csökkentett lisztet is. 🙂