0
Cukormentes lekvár

Házi vanília aroma – házi vanília kivonat

2014. April 4. Friday

vanilia-aroma-hazilagA házi vanília kivonat felkutatása és elkészítése tényleg csak idő kérdése volt, hiszen már évek óta nem használok vaníliás cukrot, gondolom ez nem meglepő. Viszont a vaníliás íz és illatvilág közel áll a szívemhez, a vanília illatú gyertyát néha szívem szerint meg is kóstolnám. A vanília illata kellemesen édes, és békességet, az otthon melegét juttatja eszembe. A süteményekből a vaníliát egyszerűen kihagyhatatlannak tartom, ahol nem írja a recept én ott is bele szoktam csempészni egy picit.

A legigazibb, ha vaníliarúd kikapart belsejét használod ízesítésnek, vagy nagyon jó minőségű vanília kivonatot használsz, viszont mindkettő ára nagyon borsos ahhoz képest, hogy nem kevés fogy belőle. Mindkettő használható diéta során, szemben a vaníliás cukorral, és aki már kóstolt igazi vanília rúd kikapart belsejéből készült vaníliás krémet, sütit, érezhette a különbséget, a vanília és a vaníliás cukor közti különbséget.

Nemrég leltem rá egy receptre, és kedvet is kaptam, hogy pénztárcabarát házi vanília kivonatot készítsek. Nem csak olcsóbb, finomabb, de szebb is. Még nincs kész, mert a házi vanília aroma titka a türelem, de úgy hiszem, megéri várni.

Házi vanília aroma – a kihagyhatatlan természetes „ízfokozó”

5-6 vanília rúd

2-3 deci vodka (bármilyen más alkohol is jó, csak 35% feletti legyen, viszont a vodkát ajánlották legtöbben)

1 zárható üveg

vanili-kivonatA vodka mindegy milyen, bármelyik noname megteszi, a lelke úgyis a vanília rúd. 5-6 darabra van szükséged, viszont nem mindegy milyet választasz. A vanília rúd legyen puha, még hajlékony, ha száraz, akkor már nem lesz jó, nem fogja az alkoholt ízesíteni, az aromája már nem lesz elég erős. Az igazán „zsenge” vanília rudakat egy éles kés segítségével a hasán vágd fel hosszában, de ne vágd félbe, a tetejétől és az aljtól 1-1 centivel állj meg.  Ezután tedd őket egy zárható üvegbe és öntsd fel a vodkával. Majd zárd le légmentesen és rázd össze jó alaposan. Tedd sötét helyre legalább 6-8 hétre, de hetente 1szer kukkants rá, és rázogasd meg alaposan. Egy idő után látható, ahogy a vanília színezi a folyadékot és pár hónap elteltével a leggazdaságosabb, legfinomabb vanília aromával ízesítheted süteményeidet. Ráadásul utántölthető. Ha jó minőségű a vanília és van még benne élet, akkor után töltheted, vagy adhatsz hozzá extra vanília rudakat és úgy feltöltve már nem kell több hetet várni. 8 hét után, ha kipróbáltad a házi vanília kivonatot, be is szerezheted a következő adagot.

 

képek forrása

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply