0
Diétás reggelik

Diétás, mazsolás scone recept

2014. May 18. Sunday

szenhidrat-csokkentett-sconeAz eredetileg skót scone-t édes zsemle, édeskés pogácsaféleségnek is nevezhetnénk, de valójában becsületes nevén scone (szkón)-nak nevezzük. A brit teadélutánok elengedhetetlen „süteménye”, itt Írországban reggelire is szívesen fogyasztják. Az írek felvert tejszínnel és jammel kedvelik, az általában mazsolás sconet, de elterjedt a sima, vagy éppen a teljes kiőrlésű lisztből készült, barna változata is. A scone picit omlós, és tényleg nagyon jól kiváltja a pék sütit, és most hogy megérkezett a lisztem neki is láttam elkészíteni itthon egy adagot diétásan, cukormentesen, egészségesen. Egy ír szakácskönyv teljesen alap receptjét választottam, és nem kellett csalódnom. A diétás scone szépen „feljött” sütés közben, omlós lett, a belseje tökéletesen átsült, ízletes volt, és ha nem én sütöm, meg se mondtam volna, hogy a szénhidrát csökkentett lisztből készült.

dietas-scone250 gramm szénhidrát csökkentett liszt (150 gramm dia-wellness süteményliszt+100 gramm BL55)

3 teáskanál sütőpor

1 csipet só

25 gramm xilitol vagy édesítő

1,5 dl tej – én mandula tejet használtam

2 tojás

75 gramm light margarin

A liszthez hozzá keverjük a sütőport, bele tesszük a light margarint, a tojást, a sót, és az édesítőt, majd a mazsolát, és jó alaposan összedolgozzuk tejjel. Ha szükséges, még adj hozzá tejet. Miután jól összegyúrtad, picit lapítsd ki sodrófával (3 cm vastagra). Ki is lehet nyújtani 1-2 centi vékonyra, de akkor laposabb scone-okat fogaz kapni, az eredeti scone egyébként kistányér méretű, lapos volt, de jelenleg az „igazi” scone magas. Majd szaggasd ki és pici tojásfehérjével kend le a tetejét. 180 fokon előmelegített sütőben süsd 15 percig, majd 200 fokon további kb 5-10 percig, vagy amíg szép aranybarna nem lesz. Hagyd picit kihűlni, de legfinomabb picit melegen, diétás lekvárral, vagy mézzel.

dietas-scone-egeszseges

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Norbi 2014. May 19. Monday at 13:16

    Tanúsíthatom, hogy isteni lett! 🙂
    Süssétek bátran 😛

  • Leave a Reply