Az eredetileg skót scone-t édes zsemle, édeskés pogácsaféleségnek is nevezhetnénk, de valójában becsületes nevén scone (szkón)-nak nevezzük. A brit teadélutánok elengedhetetlen „süteménye”, itt Írországban reggelire is szívesen fogyasztják. Az írek felvert tejszínnel és jammel kedvelik, az általában mazsolás sconet, de elterjedt a sima, vagy éppen a teljes kiőrlésű lisztből készült, barna változata is. A scone picit omlós, és tényleg nagyon jól kiváltja a pék sütit, és most hogy megérkezett a lisztem neki is láttam elkészíteni itthon egy adagot diétásan, cukormentesen, egészségesen. Egy ír szakácskönyv teljesen alap receptjét választottam, és nem kellett csalódnom. A diétás scone szépen „feljött” sütés közben, omlós lett, a belseje tökéletesen átsült, ízletes volt, és ha nem én sütöm, meg se mondtam volna, hogy a szénhidrát csökkentett lisztből készült.
250 gramm szénhidrát csökkentett liszt (150 gramm dia-wellness süteményliszt+100 gramm BL55)
3 teáskanál sütőpor
1 csipet só
25 gramm xilitol vagy édesítő
1,5 dl tej – én mandula tejet használtam
2 tojás
75 gramm light margarin
A liszthez hozzá keverjük a sütőport, bele tesszük a light margarint, a tojást, a sót, és az édesítőt, majd a mazsolát, és jó alaposan összedolgozzuk tejjel. Ha szükséges, még adj hozzá tejet. Miután jól összegyúrtad, picit lapítsd ki sodrófával (3 cm vastagra). Ki is lehet nyújtani 1-2 centi vékonyra, de akkor laposabb scone-okat fogaz kapni, az eredeti scone egyébként kistányér méretű, lapos volt, de jelenleg az „igazi” scone magas. Majd szaggasd ki és pici tojásfehérjével kend le a tetejét. 180 fokon előmelegített sütőben süsd 15 percig, majd 200 fokon további kb 5-10 percig, vagy amíg szép aranybarna nem lesz. Hagyd picit kihűlni, de legfinomabb picit melegen, diétás lekvárral, vagy mézzel.
1 Comment
Tanúsíthatom, hogy isteni lett! 🙂
Süssétek bátran 😛