Vásárokon lehet kapni nagyon finom, kemencében sütött kenyérlángosokat. Többféle ízben, általában nem olcsón, és természetesen nem szénhidrát csökkentett változatokkal fogsz találkozni egy-egy ilyen rendezvényen.
Azonban otthon te is elkészítheted a házi langallót, kenyérlángost egészségesen, és ráadásul az egész család jól lakik, mégis pénztárca barát, még akkor is, ha beszerzed a szénhidrát csökkentett lisztek valamelyikét.
Töki pomposként is emlegetett diétás kenyérlángos krumpli mentes, és egyáltalán nem hiányzott nekem belőle. Nagyon finom lett, és elég mellé készíteni egy finom levest, és már kész is az ebéd. Elkészíteni sem ördöngösség, mert miután begyúrtad a tésztát, hagyni kell kelni, ez alatt pont elkészül a leves is akár, majd a feltét hozzá nagyon egyszerű, és a sütési idő sem 1 óra.
Diétás kenyérlángos hozzávalói
50 dkg szénhidrát csökkentett liszt (30dkg dia-wellness süteményliszt koncentrátumot és 20 dkg fehér lisztet használtam)
1 kk. dia-wellness enzim mix – elhagyható
1 élesztő+1 kk. cukor+ tej vagy víz
só
víz
3 ek. olíva olaj
Feltéthez
1 doboz tejföl, 10%-os
3-4 gerezd fokhagyma
bors
1 fej lilahagyma
10 dkg bacon, kolozsvári szalonna
10-20 dkg sajt – füstölt a legeslegjobb, de keverve is isteni, viszont a 20% alattiak az alakbarát sajtok
Az élesztőt futtasd fel. Közben a liszteket és az enzim mixet keverd el egy tálban, add hozzá a sót is és az olíva olajat, majd a felfuttatott élesztőt, és még annyi vizet, hogy könnyen dagasztható tésztát kapj, ne legyen ragacsos sem, de túl kemény sem. Kóstold meg a tésztát mindenképpen, hogy kellően sós legyen. Ha van dagasztó géped tedd bele, ha nincs akkor dagaszd kézzel, de legalább 5 percig. Majd takard le és meleg helyen keleszd duplájára. A szénhidrát csökkentett lisztnek köszönhetően jóval kevesebb lesz a tészta szénhidrát tartalma, rostosabb, és a feltéttel együtt a felszívódása is lassabb, jobban telít, tehát kevesebbet is fogyasztunk belőle.
Közben a tejfölbe keverd bele a fokhagyma pépet, szeleteld fel a lilahagymát, reszeld le a sajtot, és a bacont is vágd apróra. Minél húsosabbat válassz, és lehetőleg a legtöbb zsírt távolítsd el róla. Ha nagyon diétás feltétre vágysz, akkor válassz füstölt pulykasonkát a kolozsvári szalonna helyett, vagy akár el is hagyható, de az íz élmény miatt egy biztos, hogy füstölt baconnel az igazi.
Amikor megkelt a tészta nyújtsd lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra, kend meg a fokhagymás tejföllel, gazdagon szórd meg a lilahagymával és baconnel, borsozd meg egy kicsit frissen őrölt borssal – ez el is hagyható, de én szeretem- és már mehet is a 180 fokon előmelegített sütőbe kb 20 percre. Majd szórd meg sajttal a tetejét és tedd vissza tovább 15 percre. A tésztát 5-10 percig elő is lehet sütni, de szerintem az együtt sütés miatt lesz másabb, mint egy pizza tészta.
No Comments