0
Diétás főételek

Diétás túrógombóc – egészséges, zabkorpás túrógombóc

2014. May 20. Tuesday

dietas-zabkorpas-turogombocValamelyik nap tejbezabkorpát készítettem, és azon gondolkoztam, hogy milyen jó, hogy gríz helyett ilyen tökéletesen használható a zabkorpa. Szeretném kipróbálni zsemlemorzsa helyett is panírozáshoz, szerintem finom lesz. Aztán beugrott, hogy mennyire is szeretjük a túrógombócot, és csodálkoztam magamon, hogy eddig miért nem jutott eszembe, hogy a túrógombócban a grízt zabkorpával helyettesítsem? Már próbáltam több módszert, de a gombócok nem lettek tökéletesek, és akkor ott volt a prézli probléma is, amit kiváltottam mindig valamivel, de úgy meg túlontúl reform lett. Viszont a zabkorpa, ez az egyszerű, ám csodás alapanyag úgy bele férkőzött a hétköznapjainkba, hogy nem bírtam vele várni, ki kellett próbálni.

Itt elolvashatod, miért is olyan egészséges a zabkorpa?

Az eredmény tökéletes lett. A diétás túrógombóc zabkorpával nagyon finom lett, pont mint vártam, egy picit reform, mert a prézlihez is zabkorpát használtam.Simán lepirítva túl keménynek találtam, ezért megpuhítottam vízzel, pont mintha grízes tésztához készítenék grízt – hoppá, akkor jött is az ötlet, hogy van dia-wellnesses hosszú metélt tésztánk, micsoda tökéletes diétás grízes tésztát fogok én készíteni- ezért a prézli állaga icipicit más lett, de szerintem tökéletes és a diétás szilvás gombóchoz is használható. A sodóval a tetején mennyei volt, előételnek leves, majd az egészséges, diétás túrógombóc. Tápláló ebédhez jutott a család, és nem is volt szükség desszertre.

dietas-turogombocDiétás zabkorpás túrógombóc recept

500 gramm light túró

2 tojás

100 gramm zabkorpa

1 csipet só

prézlihez: 100 gramm zabkorpa, pici olaj, víz

tálaláshoz: 1 doboz 10%-os tejföl, édesítő, vanília aroma

A hozzávalókat keverd össze jó alaposan, és hagyd állni 1 órát a hűtőben, hogy a zabkorpa megszívhassa magát. Miután letelt az 1 óra, picit vizezd be a tenyered, formálj gombócokat és enyhén lobogó vízben kb 8-10 percig főzd a gombócokat. Figyelj a vízre, hogy ne zubogjon, nehogy szét essenek a gombócok tőle, viszont amikor bele pakolsz sok-sok diétás túrógombócot, akkor a víz lehűlhet, így tartsd szemmel, hogy forrásban legyen.

turogomboc-zabkorpaval

Piríts le előre kb 100 gramm zabkorpát pici olajon egy serpenyőben, majd amikor aranybarna, öntsd fel kicsi vízzel- apránként adagold hozzá, ne legyen túl sok víz rajta, de hagyd hogy megszívja magát, ettől lesz puha. Az elején lehet majszosnak fog tűnni, majd összeáll, de lapos fakanál segítségével ahogy tovább pirítod szépen “elpárolog” a víz belőle.

Édesítővel és vanília aromával ízesített tejföllel a legfinomabb, de vanília sodót is bátran készíthetsz hozzá, vagy cukormentes lekvárt, gyümölcsös szószt.

Online táplálkozási tanácsadás

zabkorpas-turogomboc

 

You Might Also Like

12 Comments

  • Reply Csoknyai Attila 2018. September 10. Monday at 20:36

    Szia!
    Először is köszönöm, nagyon, nagyon finom és egyszerűen elkészíthető.
    Viszont nem igazán nekem való, óvatosan vele, ez az egész azért 1600 kcal.
    Nem mondom, hogy kis étkű lennék, de ezt így simán bevágtam vacsora után nasinak és azért az egy napi adag lenne mozgás nélkül fogyókúránál. Hála Istennek mozogtam épp annyit ma, hogy ez éppen belefért, de nagyon meglepődtem. Szóval finom, de éppen ezért vigyázzatok vele, mert nagyon eteti magát!!!!
    (én annyit módosítottam, hogy 0,1% joghurtot kevertem össze egy kis kókuszos, csokis ízesítésű fehérjeporral és azt tettem rá)

  • Reply Így készítsd el a zabkorpás túrógombócot | Életműhely 2017. November 1. Wednesday at 07:04

    […] recept forrását itt […]

  • Reply Szofi 2016. November 9. Wednesday at 14:23

    Szia!

    A tojás sárgáját is bele kell keverni a masszába?

    Köszi a választ!

    Zsófi

  • Reply Adrienn 2016. October 10. Monday at 18:21

    Ez a túrógombóc recept úgy ahogy van tökéletes 🙂 Nagyon örülök neki, mert diéta alatt is, ha megkívánok valami édeset, akkor mindenképpen ezt használom. A gombócaim tökéletesek lettek, akinek szétesik, szerintem az lehet a baj, hogy nem hagyja pihentetni eleget, ki kell várni 🙂 Megéri! Teszteltem a férjemen is, fel sem tűnt neki, hogy nem hagyományos túrógombócot eszik 😉

  • Reply Janette86 2015. November 21. Saturday at 15:10

    Sziasztok!
    Érdekelne, hogy mit csináltam rosszul. ha nekem teljesen szétesett főlés közben? Vízre figyeltem, igaz nem light túrót használtam.

    Köszi!

    • Reply Codrean-Mágyel Györgyi 2015. November 22. Sunday at 07:16

      Szia! Szerintem a túró zsírossága nem befolyásolja, bár ki tudja. Elegendő zabkorpa volt benne, és hagytad pihenni, hogy meg tudja szívni magát? Lehet a zsírosabb túró miatt több zabkorpával lenne érdemes próbálkozni!

  • Reply Florianya 2015. January 12. Monday at 10:33

    Nagyon köszönöm! A hűtőben pihen jelenleg. Grízestésztának is jó lehet…

    • Reply Codrean-Mágyel Györgyi 2015. January 14. Wednesday at 05:57

      A pirított morzsa? Bizony, én már próbáltam ch csökkentett tésztával 🙂

  • Reply Henrietta 2014. October 20. Monday at 10:29

    Kedves Györgyi, ezt a receptedet én is kipróbáltam és nagyon finom lett. Én már régen zabkorpával készítem ezt a fincsiséget, de nem ilyen módon. Sokkal jobb így, hogy a piruló zabkorpát még egy kis vízzel turbozzuk és így sütjük készre.
    Mindenkinek jóétvágyat kívánok hozzá, aki elkészíti. Remek recept!

    • Reply Codrean-Mágyel Györgyi 2014. October 20. Monday at 18:37

      Köszönöm szépen! Szerintem is nagyon nagyon finom! Ugyanezzel a módszerrel lehet elkészíteni a grízes tésztát is, persze ch csökkentett tésztával ajánlom.

    Leave a Reply