Valamelyik nap tejbezabkorpát készítettem, és azon gondolkoztam, hogy milyen jó, hogy gríz helyett ilyen tökéletesen használható a zabkorpa. Szeretném kipróbálni zsemlemorzsa helyett is panírozáshoz, szerintem finom lesz. Aztán beugrott, hogy mennyire is szeretjük a túrógombócot, és csodálkoztam magamon, hogy eddig miért nem jutott eszembe, hogy a túrógombócban a grízt zabkorpával helyettesítsem? Már próbáltam több módszert, de a gombócok nem lettek tökéletesek, és akkor ott volt a prézli probléma is, amit kiváltottam mindig valamivel, de úgy meg túlontúl reform lett. Viszont a zabkorpa, ez az egyszerű, ám csodás alapanyag úgy bele férkőzött a hétköznapjainkba, hogy nem bírtam vele várni, ki kellett próbálni.
Itt elolvashatod, miért is olyan egészséges a zabkorpa?
Az eredmény tökéletes lett. A diétás túrógombóc zabkorpával nagyon finom lett, pont mint vártam, egy picit reform, mert a prézlihez is zabkorpát használtam.Simán lepirítva túl keménynek találtam, ezért megpuhítottam vízzel, pont mintha grízes tésztához készítenék grízt – hoppá, akkor jött is az ötlet, hogy van dia-wellnesses hosszú metélt tésztánk, micsoda tökéletes diétás grízes tésztát fogok én készíteni- ezért a prézli állaga icipicit más lett, de szerintem tökéletes és a diétás szilvás gombóchoz is használható. A sodóval a tetején mennyei volt, előételnek leves, majd az egészséges, diétás túrógombóc. Tápláló ebédhez jutott a család, és nem is volt szükség desszertre.
Diétás zabkorpás túrógombóc recept
500 gramm light túró
2 tojás
100 gramm zabkorpa
1 csipet só
prézlihez: 100 gramm zabkorpa, pici olaj, víz
tálaláshoz: 1 doboz 10%-os tejföl, édesítő, vanília aroma
A hozzávalókat keverd össze jó alaposan, és hagyd állni 1 órát a hűtőben, hogy a zabkorpa megszívhassa magát. Miután letelt az 1 óra, picit vizezd be a tenyered, formálj gombócokat és enyhén lobogó vízben kb 8-10 percig főzd a gombócokat. Figyelj a vízre, hogy ne zubogjon, nehogy szét essenek a gombócok tőle, viszont amikor bele pakolsz sok-sok diétás túrógombócot, akkor a víz lehűlhet, így tartsd szemmel, hogy forrásban legyen.
Piríts le előre kb 100 gramm zabkorpát pici olajon egy serpenyőben, majd amikor aranybarna, öntsd fel kicsi vízzel- apránként adagold hozzá, ne legyen túl sok víz rajta, de hagyd hogy megszívja magát, ettől lesz puha. Az elején lehet majszosnak fog tűnni, majd összeáll, de lapos fakanál segítségével ahogy tovább pirítod szépen “elpárolog” a víz belőle.
Édesítővel és vanília aromával ízesített tejföllel a legfinomabb, de vanília sodót is bátran készíthetsz hozzá, vagy cukormentes lekvárt, gyümölcsös szószt.
Online táplálkozási tanácsadás
12 Comments
Szia!
Először is köszönöm, nagyon, nagyon finom és egyszerűen elkészíthető.
Viszont nem igazán nekem való, óvatosan vele, ez az egész azért 1600 kcal.
Nem mondom, hogy kis étkű lennék, de ezt így simán bevágtam vacsora után nasinak és azért az egy napi adag lenne mozgás nélkül fogyókúránál. Hála Istennek mozogtam épp annyit ma, hogy ez éppen belefért, de nagyon meglepődtem. Szóval finom, de éppen ezért vigyázzatok vele, mert nagyon eteti magát!!!!
(én annyit módosítottam, hogy 0,1% joghurtot kevertem össze egy kis kókuszos, csokis ízesítésű fehérjeporral és azt tettem rá)
[…] recept forrását itt […]
Szia!
A tojás sárgáját is bele kell keverni a masszába?
Köszi a választ!
Zsófi
Szia! Igen, az is kell bele.
Ez a túrógombóc recept úgy ahogy van tökéletes 🙂 Nagyon örülök neki, mert diéta alatt is, ha megkívánok valami édeset, akkor mindenképpen ezt használom. A gombócaim tökéletesek lettek, akinek szétesik, szerintem az lehet a baj, hogy nem hagyja pihentetni eleget, ki kell várni 🙂 Megéri! Teszteltem a férjemen is, fel sem tűnt neki, hogy nem hagyományos túrógombócot eszik 😉
SZia! Szuper, nagyon örülök, hogy ízlett 🙂
Sziasztok!
Érdekelne, hogy mit csináltam rosszul. ha nekem teljesen szétesett főlés közben? Vízre figyeltem, igaz nem light túrót használtam.
Köszi!
Szia! Szerintem a túró zsírossága nem befolyásolja, bár ki tudja. Elegendő zabkorpa volt benne, és hagytad pihenni, hogy meg tudja szívni magát? Lehet a zsírosabb túró miatt több zabkorpával lenne érdemes próbálkozni!
Nagyon köszönöm! A hűtőben pihen jelenleg. Grízestésztának is jó lehet…
A pirított morzsa? Bizony, én már próbáltam ch csökkentett tésztával 🙂
Kedves Györgyi, ezt a receptedet én is kipróbáltam és nagyon finom lett. Én már régen zabkorpával készítem ezt a fincsiséget, de nem ilyen módon. Sokkal jobb így, hogy a piruló zabkorpát még egy kis vízzel turbozzuk és így sütjük készre.
Mindenkinek jóétvágyat kívánok hozzá, aki elkészíti. Remek recept!
Köszönöm szépen! Szerintem is nagyon nagyon finom! Ugyanezzel a módszerrel lehet elkészíteni a grízes tésztát is, persze ch csökkentett tésztával ajánlom.