Nekem olyan természetes volt mindig, hogy az ebéd mellé savanyúságot eszünk, főként pörköltek, és a vasárnapi fogás mellé, hogy meglepődve tapasztaltam, ez nincs mindenhol így. Pár évvel ezelőtt még a csemegeuborkát is jól meg kellett néznem, hogy hol veszem meg, hogy a megszokott ízeket kapjam, mivel uborkához valót sem tudtam beszerezni, hogy magam eltegyem. Azért az elmúlt 5 évben sok minden változott szerencsére, több féle savanyúságot is be tudunk szerezni innen-onnan, egy dolog azonban maradt a régi, a nagyon finom házi káposztasaláta. Minden fejes káposzta akció alkalmával káposztafejek sorakoznak a kosárban, és készül is itthon a finom savanyúság. Évek óta cukormentesen készítem, így tényleg diétás és egészséges marad a házi, tartósítószer mentes savanyúság, amit sokszor köretként fogyasztok rizs, vagy krumpli helyett, mert annyira nagyon szeretem. A káposztasaláta imádatom gyerekkoromra vezethető vissza, valahogy anyukám káposztasalátájával semmi nem tudta felvenni a versenyt. Izgultam is nagyon, amikor először készítettem itthon, úgy gondoltam, épp annyira bonyolult elkészíteni, mint amennyire finom. Szerencsére tévedtem, és anyukám nagyon egyszerű receptjét követve – amit cukormentesítettem- nagyon gyorsan elkészíthető.
1 fej káposzta
2 hagyma
só
Ecet, édesítő, víz
Őrölt kömény
Borkősav (1 csipet)
A káposztát késsel vágd vékonyra, vagy gyaluld le és sózd be jó alaposan. Hagyd állni kb 1 órát, amíg a sótól levet ereszt. Közben vágd félbe a hagymát és vékonyan karikázd fel. A vízhez adj ecetet és pici édesítőt és egy csipet borkősavat. A káposztát keverd össze a hagymával, és a jó alaposan kimosott üvegekbe – érdemes kifőzni őket, így biztosan tökéletesen sterilek lesznek, ez a titka a tartósításnak, nem a szalicil- tömködd bele, majd öntsd rá az ecetes levet, és a tetejére szórj egy kevés őrölt köményt. Zárd le az üveget légmentesen, és már kész is. Pár napig mindenképpen hagyd állni, ennyi idő kell, hogy összeérjenek az ízek.
A borkősavat azért szeretem, mert ropogós marad a káposzta, és nem káros az egészségre, mint mondjuk a szalicil.
1 Comment
Szeretném kérdezni, hogy ez a saláta egész télen eláll a kamra polcán? Nem szükséges hőkezelés vagy tartósítószer? Illetve, ha kevernék hozzá reszelt répát is, az befolyásolná az eltarthatóságát? Tudom, hogy egész télen kapható káposzta és készíthető belőle friss saláta, de az öcsémnek szeretnem eltenni, akie csak ritkán bajlódik ilyesmi elkészítésével, így viszont gyakrabban fogyasztaná, mert nagyon szereti.
A segítséget előre is köszönöm.
Üdv, Rita