Már jó ideje olvastam az Alfredo szószról, hogy milyen finom, és az olasz konyha egyik kedvence, mert krémes, ízletes, de percek alatt elkészíthető, egyáltalán nem bonyolult. Mégsem próbáltam ki sosem. Nekem kicsit túl sok, a csak tejszín, vaj, és jó zsíros sajt elegyéből álló szósz, egy nagy adag tésztával összekeverve. Mikor megláttam terjedni a diétás Alfredo szósz receptet kíváncsian nyitottam meg egy két oldalt, hogy vajon light tejszín és zsírszegény sajt lehet a „titok”? Valójában nem, a titok a karfiol. Egy finom diétás karfiol szószról van szó, ami helyettesíti az Alfredo szószt. Elkészítettem, nagyon ízlett, de én biztosan nem fogom azt terjeszteni, hogy tökéletesen helyettesíti eredeti társát, hiszen elég csak bele gondolni, hogy egy tejszínes sajt, vagy tejes karfiol között mekkora lehet a hasonlóság??
Az Alfredo szósz tele van sajttal és tejszínnel, bárhogy is trükközünk, a zsír tartalma nem fog minimálisra csökkenni, ezáltal a kalória értéke sem. Ezzel nincs is semmi gond, de én szeretnék azért kevesebb zsírt juttatni a hétköznapokon a szervezetembe, máskülönben meg jó lenne a paradicsom szószon kívül amolyan krémesebb félét kipróbálni. A recept adott volt, a karfiol szintén, így kipróbáltam. Mellé diétás tészta gyanánt cukkini „tésztát” készítettem, ezt se hagyjátok ki, mert isteni finom, nekem nagyon ízlik, nagyon gyorsan elkészül, és nem kell félteni az alakunkat sem. Legközelebb, ezt is megosztom.
Diétás karfiol szósz hozzávalói
2 bögre rózsáira szedett karfiol
1 teáskanál kókuszzsír
1 fokhagyma gerezd
1 evőkanál parmezán sajt
fél bögre mandulatej
1 evőkanál citromlé
Bazsalikom, petrezselyem, só, bors
A karfiolt tisztítsd meg alaposan és párold jó puhára. Ez után jó alaposan csepegtesd le, hogy minél kevésbé maradjon vizes. A fokhagymát vágd apróra és fél percig pirítsd le olajon, csak addig, amíg illatos nem lesz, ne barnítsd meg. Minden hozzávalót tegyél egy robotgépbe, és kezdd el összeturmixolni. Használhatsz rendes tejet is, kevesebbet vagy többet, attól függően mennyire szeretnéd folyósra. Jó alaposan pürésítsd, és kóstold meg hogy elég ízletes e. Ha szükséges adj még hozzá egy kis extra fűszert.
Durum tésztával, szénhidrát csökkentett tésztával vagy cukkini tésztával isteni finom a diétás karfiol szósz. A tetejére még szórhatsz egy kis extra parmezánt. A karfiol rost tartalmának köszönhetően ahogy turmixolod önmagát sűríti, így nem kell hozzá keményítő, vagy liszt sem. A diétás karfiol szószról elmondható, hogy fogyókúra, és alakbarát, cukorbetegek is fogyaszthatják, vegetáriánusok, liszt érzékenyek, tojás érzékenyek is.
Tipp: Mindig figyelj rá, hogy milyen karfiolt használsz, a túlérett karfiol már keserű lehet, amivel tönkre teheted az egész szószt, vagy bármilyen karfiolos ételt.
No Comments