Szeretem a zserbót, a férjem meg főleg, viszont mindössze életemben egyszer csináltam diétás zserbót, évekkel ezelőtt. Az esküvőnkre készülve az elsők között került fel a listára, hiszen zserbó nélkül elképzelhetetlen sok ünnep, esküvő, és most azon gondolkozom, hogy minden hétvége? 😀
Ne nevessetek ki, de azért nem álltam neki eddig a diétás zserbónak, mert macerásnak tartottam, pedig ezerszer láttam már, ahogy anyukám készíti otthon, sőt segítettem is rengetegszer, mégis mintha törlődött volna az elmémből, és ha férjem említette, hogy mikor készítek zserbót – megjegyzem, szerintem 1 éve rágja a fülem- mindig a “majd” volt a válasz. Sütögetni külön a lapokat, kenegetni, csokizni, áh, tök sok idő. Aztán idén karácsonykor úgy döntöttem megcsinálom, és hogy biztosan megtegyem, egy kedves barátunk megkért, hogy segítsek neki diétás zserbót készíteni, mert idén karácsonykor először, náluk is cukormentes sütik is kerülnek az asztalra – zene füleimnek.
Anyukámtól el is kértem a rendes családi receptet, átnéztem, megsütöttem pici adagban, de nem lett olyan finom a szénhidrát csökkentett lisztből, így újra sütöttem, változtattam ahol tudtam, hogy kellene, és a végeredmény nagyon nagyon finom lett. Azóta már kisült teljes adagban is, és hétvégén meg sütöm a karácsonyi adagot is. Úgyhogy fogadjátok szeretettel az én isteni finom diétás, cukormentes, szénhidrát csökkentett zserbómat.
Nos igen, és a történethez hozzá tartozik, hogy menet közben rájöttem, hogy a zserbó valójában nem is olyan macerás süti, mikor megkérdeztem anyukámat, hogy tepsi hátulján süssem a lapokat? 🙂 Értetlenül nézett rám, hogy mit és miért? Akkor esett le, hogy az eddig hosszas folyamatnak tűnő zserbó sütés nem is annyira bonyolult, sőt.
Diétás zserbó recept
Tészta
50 dkg liszt – fele-fele arányban dia-wellness süteményliszt koncentrátum és fehér liszt
2 tojás
25 dkg light margarin
2 dkg élesztő+pici cukor+1,5 dl tej
pici só
1 ek. édesítő
citromhéj
Töltelék
250 gramm darált dió
szemmértékre ugyanannyi édesítő
barack lekvár
Tetejére
75%-os fekete csokoládé vagy cukormentes csoki
A diétás zserbóhoz a tejet langyosítsd meg, és tegyél bele egy teáskanál cukrot, és az élesztőt.A margarint, az édesítőt, és a tojást keverd el jó alaposan, reszelj bele egy citrom héjat és add hozzá a lisztet (én dia-wellness süteményliszt koncentrátummal kevertem), majd öntsd bele a tejes élesztős mixet. Alaposan dolgozd el, egy gyúrható gombócot kell hozzá adnod. Ha túl sűrűnek érzed – a liszt magasabb rost tartalma miatt lehet- akkor adj hozzá még egy kis tejet. A tésztából 4 egyenlő gombócot csinálj, és egyenként sodord ki őket lisztezett deszkán, minél vékonyabbra, mivel sülés közben a tészta dagadni fog az élesztő miatt, és nehogy túl vastag legyen. AZ első réteget helyezd a sütőpapírral bélelt tepsibe, majd kend meg barack lekvárral és szórd rá a diós mix 1/3-át, helyezd rá a második tésztát, és ugyanúgy mehet rá a lekvár, dió kombináció, és ismételd meg még egyszer A 4. tészta lapot helyezd a a tetejére, picit nyomkodd rá a tésztára, és szurkáld meg a tetejét villával, majd tedd be a 180 fokon előmelegített sütőbe. A sütési idő kb. 25 perc, de érdemes már ránézni 20 perc után is, és addig süsd, amíg szép aranybarna nem lesz a teteje. Miután kicsit kihűlt vedd ki a tepsiből és fordítsd meg. Miután teljesen kihűlt, olvaszd meg gőz felett a csokit, és vond be a tetejét. Tálalásig hűtőben tárold, ha pár nappal előre megsütöd, akkor ne szeleteld fel előre. egyszer
4 Comments
Sya. Nagyon jó a recept. Azt megkérdezhetném hogy 100g süteményben mennyi kalória és szénhidrát van?
Milyen lisztet használtál,hogy abbol keszithessem el.
Nem tennéd meg,h odaírod,mert akkor nem kell mindig rákérdezni.Köszi.
Szia! A leírásban benne van egyébként, hogy dia-wellness süteményliszt koncentrátumot kevertem fehér liszttel, de oda írom akkor a hozzávalókhoz is külön. Azért nem szoktam kiírni oda külön, mert más márkájú ch.csökkentett lisztekkel is lehet dolgozni nyugodtan.
SZép hétvégét!
Köszi hogy válaszoltál,és odaírod majd ezentúl.Nem ennél a receptnél van,bocsánat.Üdv.Lena