0
Diétás saláták, köretek

Quinoa – a tökéletes köret

2016. April 25. Monday

Sokszor készítek quinoa-t (ejtsd: kvinoa), mert egészséges köret és nagyon szeretjük. Bármely bio-, gyógynövényboltban és szerintem nagyobb boltokban beszerezhető – de nyugodtan írjátok meg kommentben, Ti hol szoktátok venni. Elkészítése nagyon egyszerű, és tökéletesen helyettesíthető vele pl. a rizs.

A kuszkusz is nagyon finom és egészséges, de a quinoa még jobb tápanyag értékekkel rendelkezik, alakbarátabb és plusz pont, hogy gluténmentes, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

Magas fehérjetartalma miatt kifejezetten ajánlott vegetariánus étrendhez. Rostban gazdag, komplex szénhidrát forrás, mely a legtöbb ásványi anyagot tartalmazó gabonaként van számon tartva. A mellett, hogy tápláló, telít, még cukorbetegek is fogyaszthatják – természetesen bele számolva a napi ch mennyiségbe. Fogyni vágyóknak is bele fér ebédre, de  mindenképpen érdemes ez esetben (is) mértékkel enni, és a köret egy részeként zöldséget fogyasztani.

quinoa-egeszsegesSemleges ízű, de jó ha átmosod mielőtt megfőzöd, mert egyfajta kesernyés anyag található a külsején, amivel  a bogarakat tartja távol. Bevallom, én még ezt sosem éreztem, pedig jó párszor elkészítettem úgy, hogy nem mostam át elég alaposan.

Édesen és sósan is finom, így köretként vagy akár reggeli kásának is használható. Zabpehely vagy köles helyett ebből is készíthetünk quinoa kását, dúsíthatjuk magvakkal, vagy gyümölccsel. Tökéletes salátákba keverve, pörköltek, húsok mellé, hal ételekhez.

Többszörösére dagad, és 15 perc alatt elkészül. Én legjobban pirítás utáni főzést preferálom. Ezzel még finomabb és sokkal pergősebb lesz.

Quinoa, ahogy én készítem

Ha átmostad a quinoat, akkor érdemes először csak a serpenyőbe önteni olaj nélkül, hogy megszáradjanak némileg a szemek, máskülönben nagyon pattogna. Mikor már úgy látod, hogy száradtak, önts rá egy kicsi olíva olajat, vagy kókusz zsírt és kezdd el pirítani. Amikor kezd egy kicsi színe lenni, vagy már nagyon pattogna öntsd fel vízzel, látszatra dupla annyival, mint amennyi quinoat használtál, sózd meg és tedd rá gyorsan a fedőt. Én szeretem nagy serpenyőben készíteni, mert így egyszerűbb lepirítani, de ha te csak oda tennéd főni, akkor egy fazék is tökéletes. 5 perc után nézz rá, hogy mennyi vizet vett fel- ha nem látsz már vizet körülötte, akkor még kell rá egy kicsi-, és kevergesd át. Kb 15 perc alatt szokott elkészülni, és legalább háromszorosára dagad. A főzési idő vége felé sokszor úgy tűnik, hogy sok lett a víz, de ez után még mindig megszívja magát. Mikor már elég puhának találod a quinoat, vedd le róla a fedőt, és hagyd hogy a felesleges gőz elpárologjon, közben érdemes megkeverni is, hogy nehogy leégjen. Ha tapadásmentes a serpenyőd, akkor ezzel nem lesz gond. Miközben elpárolog belőle a maradék, felesleges vízgőz, pergőssé válik, majdnem olyan lesz, mint egy kis szemű tarhonya.

You Might Also Like

9 Comments

  • Reply kis joe 2020. April 2. Thursday at 10:47

    hi

    aszongyák az okosabbak h áll a gabona ,olajos magok stb fittinsav mentesités végett
    MUST áztatni pl kinoa csak 12 órát !!
    sztd?

  • Reply Mile Lenke 2018. November 17. Saturday at 13:14

    Sok évvel ezelőtt egy angol tengerparti kisváros kubai vendéglőjében rizs helyett kaptam köretnek egy rendkivül finom ízű, és mint később kiderült, nagyon laktató pirított-főtt magvakat. Tulajdonképpen azóta is számban őrzöm az ízét, keresve az itthoni boltokban, hiába- egészen eddig. Most végre találkoztam vele, csak az volt a gondom, hogy fogalmam se volt az elkészítés mikéntjéről, fortélyairól.Végre-valahára minden együtt: a quinea, a recept és a várakozás a holnapi ebédre. köszönöm a receptet

    • Reply Mile Lenke 2018. November 17. Saturday at 13:17

      quinea=quinoa, bocsánat az elírásért

    • Reply Codrean-Mágyel Györgyi 2018. December 15. Saturday at 06:26

      Nagyon örülök, hogy segíthettem, remélem finom volt az ebéd 🙂

  • Reply Polli 2017. November 28. Tuesday at 14:32

    Bocsànat a kotnyeleskedèsèrt, de most bukkantam rà erre az ìràsra, ami bàr màr nem èppen mai darab de gondolom azòta sem sokat vàltozott jò irànyba a vilàg 🙁
    Szòval ìme:
    http://napielemozsia.hu/cikkek/a-csuf-igazsag-a-quinoarol#.Wh1uL2jTVJ8
    A fentieket figyelembe vève pedig minden elszànt vegànnak ajànlanàm a kölest! Itthon is megterem, ès azt mondjàk ròla, hogy a gabonàk kiràlynője a benne lèvő tàpanyagok miatt. Nem mellesleg az is glutènmentes!
    Szerintem ez a recept is működhet vele 😉

    • Reply kis joe 2020. April 2. Thursday at 12:10

      ja igen ezt a paradox tényt több cikkben is olvastam!
      de nemcs a kinoa ,ami um fekapott v már régota az asztalunkra kerülhet
      De vban a köles,hajdina is hozzná magát!
      de Ő ezeknél is többet tud + a hasonló szőrű ammarant !
      mi a francnak nem hadjuk a dél amerikainak ?
      ugy mint pl a banán is ,miért eszük ha nem jó Europának vis a szervezetünk áll nem komáza-tugya értékesiteni,mert nem itt termett ?!
      olvastam vhol /sajn mánemtom hol/ h csak olyat kéne ,szabadna ennünk ,ami e kotinensbeli!
      de manapság itt van az egész világ étel készlette és nem lenne könnyü csak úgy nem élvezni
      ananász ,avokádo stb milyen frankok és értékesek stb

  • Reply Farkas Klári 2017. August 6. Sunday at 11:17

    Fantasztikusan finom, köszönöm a receptet!!! 🙂

  • Reply Eszter 2017. April 15. Saturday at 14:41

    Nem kvinoa, kinoa a kiejtése

  • Leave a Reply