Bátyámékhoz készültünk vendégségbe, és gondoltam meglepem őket a desszerttel, és a bocimobilra esett a választásom. Épp itthon tartózkodunk a szülői házban (lakásban) , de nem okozott nehézséget a sütögetés, mert anyukám konyhájában mindent megtaláltam amivel egészséges sütit készíthetek. Na persze mikor kész lettem, és beszélgettünk a sütikről, rájöttem, hogy pár hónapja, mikor szintén itthon jártunk, szülinapoztunk, a torta mellé “összedobtam” egy sütit, kitaláljátok mi volt az? Nos igen, diétás, cukormentes bocimobil. Lassan a család azt hiszi, hogy csak ezt tudok sütni. 😀
A legtöbb süteménynél a vajat lehet helyettesíteni light margarinnal, így nyerünk az energiákkal. Viszont a kevert sütik nagy része pont attól lesz igazán finom, hogy olajjal készülnek, tehát kell bele a zsiradék, attól lesz omlósabb. Lehet változtatni és kevesebb zsiradék, több tojás, az állag szuper lesz akkor is, de más, piskótásabb. Ami nem hátrány, csak mégis más. Úgyhogy én most maradtam az eredeti receptnél, amennyire lehetett egészségessé varázsoltam és cukormentesen, szénhidrát csökkentett liszttel kevertem ki az alapot, hogy mellé alakbarát is legyen.
Olaj helyett gondolom kókuszzsírral is nagyon finom lehet, sőt, ki is fogom próbálni, de extra szűz kókuszzsírral, aminek az íze kókuszos, így aztán lesz ám ízélmény – legalábbis számomra, mert ami kókuszos, az rossz nem lehet. Most olíva olajat használtam. Legközelebb elkészítem a “piskótásabb”, zsírszegényebb verziót is, ha épp csak magunknak sütnék valamit.
Én a túró kupacokat nem tudom milyen elgondolásból de nagy halmokban dobáltam bele. Mikor szeleteltem jöttem rá, hogy kisebb halmokban talán gusztusosabb lenne, de mikor már a tányéron volt, nem volt vészes.
Diétás bocimobil /búvártúrós
1 tojás
édesítő (xilit) ízlés szerint – a recept 11 kanállal ír én picit többet tettem bele
9 ek. olíva olaj
2,5 dl tej/magtej
2 ek. kakaópor – cukrozatlan
7 ek. dia wellness süteményliszt koncentrátum
7 ek. sima liszt
1 tk. szódabikarbóna
Túrós rész
25 dkg zsírszegény túró
1 tk. vanília aroma
reszelt citromhéj
édesítő ízlés szerint
1 ek. zabkorpa
A tésztához keverj el mindent egy tálba. Szódabikarbónából ne használj többet, nehogy ne legyen finom. A túrós masszához azért érdemes hozzá keverni a zabkorpát, hogy felszívja a nedvességet, ne áztassa el a tésztát . Öntsd a masszát a sütőpapírral bélelt tepsibe, és kanállal halmozd bele a túrót kedved szerint elosztva, majd 180 fokon előmelegített sütőben süsd kb 20 percig. Tűpróbával ellenőrizd, hogy megsült e a tészta.
Most nem használtam dia-wellness enzim mixet, mégis nagyon szép lett a tészta. Én dupla adaggal indítottam.
Miután kihűlt vágd fel, ha nem fogy el, tárold hűtőben a túró miatt.
Diétás és életmód tanácsadás online receptekkel, heti menüvel
No Comments