0
Diétás kenyérfélék

Egészséges hamburger zsemle

2016. July 17. Sunday

Már egy ideje szerettünk volna finom, házi hamburgert enni, de mindig lusta voltam neki látni a zsemlék megsütésének. Aztán egyik pénteken előre megbeszéltük, hogy akkor a másnap lesz a hamburgerezésünk napja, grillezünk husit az udvaron, megsütöm a zsemléket, és büntetlenül “junk food”-ozhatunk. Egyébként ezeknek a hamburger zsemléknek semmi köze a mekis bucihoz, inkább amolyan régi, jó piacos hamburgerezésre emlékeztet.

dietas-zsemleA recept nagyon egyszerű, elkészíteni sem ördöngösség, és a zsemlék olyan laktatóak, olyan szépek lettek, hogy magam sem hittem el. Féltem, hogy belül majd nem sül át a liszt miatt, túlságosan fujtós lesz, nem lesz porózusos, de szerencsére nem kellett ettől tartanom. Szerintem megint az enzim-mix és a jó élesztő is segített. Ha van kenyérsütő géped dagasztó, kelesztő fokozattal, akkor nyugodtan használd, én kézzel dagasztottam, majd kelesztettem a tésztát, tökéletes lett így is.

Diétás, egészséges hamburger zsemle recept

1 dl tej+ 25gramm élesztő+1 kk. cukor – élesztő futtatáshoz

40 dkg dia-wellness süteményliszt koncentrátum

20 dkg liszt

1 tk. dia-wellness enzim-mix

40 gr olaj

1 tojás

1tk. só

1 ek. xilit

1 dl joghurt

1-2 dl tej – amennyit felvesz a tészta

tetejére tojás kikeverve és szezámmag, ha szereted

Az élesztőt futtasd fel, a liszteket, enzim mixet, sót, édesítőt és minden egyéb hozzávalót adj hozzá a tej kivételével, majd a tejet apránként adagold. Annyit adj hozzá, hogy jól dagasztható tésztát kapj. A tésztát kézzel dagaszd minél tovább, de legalább 5-10 percig, majd tedd edénybe, és takard le konyharuhával. Keleszd meleg helyen duplájára – kb. fél óra.

hamburger-zsemle-dietas

Miután megkelt a tésztát öntsd ki a deszkára és egy késsel vágd egyenlő részekre, majd formázz belőle gombócot. Nagyon videókat találni neten, hogyan lehet tényleg zsemle gombócot formázni, mert ha csak a két tenyered között gurigatod, akkor nem lesz olyan. Miután a gombócok kész vannak tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, és a tenyereddel lapítsd ki egy picit, majd takard le és keleszd még fél órát.

hamburger-zsemle-dietasan

Kend meg a tetejét felvert tojással és szórd meg szezámmaggal.

180 fokon előmelegített sütőben süsd kb. 20 percig, vagy amíg szép aranybarna nem lesz. Tedd rácsra kihűlni. Reggelire, tízóraira, kiránduláshoz szendvicsnek is tökéletes!

szenhidrat-csokkentett-zsemle

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Codrean-Mágyel Györgyi 2017. October 21. Saturday at 05:54

    Szia, cukor és édesítő nélkül is futtathatod. A cukor segíti az élesztő munkáját, de ha friss és jó az élesztő akkor simán cukor nélkül is működik.

  • Reply Lászlóné Németh Erika 2017. October 19. Thursday at 16:00

    Kérdezném hogy az élesztőhöz a cukor helyet lehet édesítőszer?

  • Leave a Reply