Már egy ideje szerettünk volna finom, házi hamburgert enni, de mindig lusta voltam neki látni a zsemlék megsütésének. Aztán egyik pénteken előre megbeszéltük, hogy akkor a másnap lesz a hamburgerezésünk napja, grillezünk husit az udvaron, megsütöm a zsemléket, és büntetlenül “junk food”-ozhatunk. Egyébként ezeknek a hamburger zsemléknek semmi köze a mekis bucihoz, inkább amolyan régi, jó piacos hamburgerezésre emlékeztet.
A recept nagyon egyszerű, elkészíteni sem ördöngösség, és a zsemlék olyan laktatóak, olyan szépek lettek, hogy magam sem hittem el. Féltem, hogy belül majd nem sül át a liszt miatt, túlságosan fujtós lesz, nem lesz porózusos, de szerencsére nem kellett ettől tartanom. Szerintem megint az enzim-mix és a jó élesztő is segített. Ha van kenyérsütő géped dagasztó, kelesztő fokozattal, akkor nyugodtan használd, én kézzel dagasztottam, majd kelesztettem a tésztát, tökéletes lett így is.
Diétás, egészséges hamburger zsemle recept
1 dl tej+ 25gramm élesztő+1 kk. cukor – élesztő futtatáshoz
40 dkg dia-wellness süteményliszt koncentrátum
20 dkg liszt
1 tk. dia-wellness enzim-mix
40 gr olaj
1 tojás
1tk. só
1 ek. xilit
1 dl joghurt
1-2 dl tej – amennyit felvesz a tészta
tetejére tojás kikeverve és szezámmag, ha szereted
Az élesztőt futtasd fel, a liszteket, enzim mixet, sót, édesítőt és minden egyéb hozzávalót adj hozzá a tej kivételével, majd a tejet apránként adagold. Annyit adj hozzá, hogy jól dagasztható tésztát kapj. A tésztát kézzel dagaszd minél tovább, de legalább 5-10 percig, majd tedd edénybe, és takard le konyharuhával. Keleszd meleg helyen duplájára – kb. fél óra.
Miután megkelt a tésztát öntsd ki a deszkára és egy késsel vágd egyenlő részekre, majd formázz belőle gombócot. Nagyon videókat találni neten, hogyan lehet tényleg zsemle gombócot formázni, mert ha csak a két tenyered között gurigatod, akkor nem lesz olyan. Miután a gombócok kész vannak tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, és a tenyereddel lapítsd ki egy picit, majd takard le és keleszd még fél órát.
Kend meg a tetejét felvert tojással és szórd meg szezámmaggal.
180 fokon előmelegített sütőben süsd kb. 20 percig, vagy amíg szép aranybarna nem lesz. Tedd rácsra kihűlni. Reggelire, tízóraira, kiránduláshoz szendvicsnek is tökéletes!
2 Comments
Szia, cukor és édesítő nélkül is futtathatod. A cukor segíti az élesztő munkáját, de ha friss és jó az élesztő akkor simán cukor nélkül is működik.
Kérdezném hogy az élesztőhöz a cukor helyet lehet édesítőszer?