0
Diétás kenyérfélék

Diétás szódakenyér – élesztőmentes ír kenyér

2014. August 16. Saturday

szodakenyerMikor kinyitottam a kenyér bibliát, azt hittem nehéz lesz választani, hogy melyik élesztőmentes kenyeret készítsem el diétásan. Nos, tényleg nehéz volt, azért, mert összesen 3 élesztőmentes kenyér receptet találtam a millió között.

A diétás ír szódakenyér nagyon jó választás, mert gyorsan elkészíthető, hiszen csak összedobáljuk azt a pár hozzávalót, összegyúrjuk, és már mehet is be a sütőbe. Édesen és sósan is fogyasztható. Jó sok mindenen kellett variálni, hiszen én tejet sem használok, de te nyugodtan készítheted tehéntejjel is, ugyanolyan finom lesz a végeredmény.

Külön jó, hogy ismerem az eredeti ír szódakenyér ízét, így kicsit féltem, mikor megkóstoltam az általam készített diétás szódakenyeret, de nem kellett csalódnom. Nagyon finom lett, és omlós, puha, egyáltalán nem tömör és fojtós. Tökéletes leves mellé is, vagy szendvicsnek, de diétás lekvárral is megkenhetjük, vagy agave sziruppal. Le is fagyaszthatod, így csak ki kell olvasztani, amikor fogyasztod.

Én két kisebb cipót készítettem, az egyik már a fagyasztóban pihen.

dietas-kenyer-recept

Diétás, szénhidrát csökkentett kenyér

330gramm szénhidrát csökkentett liszt – fele diawellness, fele teljes kiőrlésű

1 evőkanál búzasikér

1 púpos teáskanál light növényi margarin vagy kókusz zsír

2 púpozott teáskanál tejföl

1 csapott teáskanál szódabikarbóna

1 teáskanál só

3 dl édesítetlen mandulatej

dietas-szodakenyerA lisztet, búzasikért keverd el a szódabikarbónával és a sóval. Ne tegyél több szódabikarbónát bele, mert nem lesz finom. Add hozzá a margarint, tejfölt, kezdd el összegyúrni, majd adagold hozzá a langyosra melegített tejet. Nekem 3 dl-t felvett, a lényeg, hogy nem kell nagyon összegyúrni, valahol azt olvastam, hogy attól túlzottan tömör is lehet akár. Nem tudom mennyire igaz, én hozzáadtam a tejet, összedolgoztam, egy picit lágyabb tésztát kaptam, amit kétfelé vettem, és a sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, és ott megformáztam. A tetejét be kell vágni egy késsel, derelye vagy pizza vágóval. 180-190 fokon 45 perc alatt készre sült nekem. Akkor jó, ha megkocogtatod az alját és picit üresen kong.

elesztomentes-kenyer

IMG_1942

Diétás zsemle recept

Meglepődtem, amikor felvágtam a diétás kenyeret, azt hittem, hogy esetleg nem sült át jól a belseje, vagy túl tömör lett a szénhidrát csökkentett liszt és a teljes kiőrlésű lisztnek köszönhetően, de nem. Olyan nagyon jó lett a textúrája. Ne cseréld le a teljes kiőrlésű lisztet fehérre, mert az ír szódakenyérnek az az egyik titka. Bár én legközelebb megsütöm fehérre is.

Én mandulatejet használtam, mert az volt itthon, de az eredeti recept szerint írót érdemes hozzá használni, vagy tehéntejet, ez már döntés kérdése.

Ez a diétás szódakenyér recept így tojásmentes, alacsony szénhidrát tartalmú, tehát cukorbetegek is fogyaszthatják, és élesztőmentes.

Online táplálkozási tanácsadás

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply