0
Diétás kelt tészták

Egészséges Croissant – szénhidrát csökkentett péksüti házilag

2016. July 7. Thursday

Már egy ideje fent volt a listán, hogy croissant készítsek, de mindig halogattam. Hétvégén korán ébredtem, hamburger zsemléket sütöttem és maradt élesztőm, így gondoltam süssünk még valamit. Gyorsan megnézegettem a croissant recepteket, amiket kigyűjtöttem. Nos, hamar letettem róla, hogy én valaha is süssek ilyet 😀

cukormentes-croissant-recept

A pihentetési idő, hajtogatás, 8 millió apró művelet, ahogy olvastam és közben rápillantottam a bébi kamerára, rájöttem, hogy ez most nagyon nem nekem való. Persze nem hagyott nyugodni a gondolat, így rákerestem, hogyan bújhatnék ki a sok macera alól. Quick croissant 😀 , nem tartott sokáig míg megtaláltam ezt a receptet  és ezt alakítottam át remélve, hogy egy finom szénhidrát csökkentett croissant lesz a végeredmény. Nem kellett csalódnom. Persze ne számíts a bolti változatra, se a 7dayses kiadásra, viszont egészséges, azt szerintem csak nagyiparban lehet elkészíteni, és persze nem nevezhetőek egészségesnek, pikk pakk felszívódó szénhidrát bombák, főként ha még valami édes változatot is választunk.

Ez egy alap, vajas croissant recept. Nemsokára készítek csokis változatot is.

dietas-croissantHozzávalók

450 gramm dia-wellness sütemény liszt koncentrátum

250 gramm sima liszt

1 tk. dia-wellness enzim mix

3 dl tej

1 élesztő (50 gr)

pici só

4 ek. xilit

130 gramm natúr joghurt – én görög joghurtot használtam

2 tojás + 1 a kenéshez

light margarin, picit puha, kenhető legyen

Szabadulj meg egészségesen a felesleges kilóktól 

Az élesztőt futtasd fel 1 dl tejben, a liszteket és enzim mixet keverd össze, add hozzá a tojásokat, a pici sót, édesítőt, joghurtot, végül az élesztőt és jól dolgozd össze. Közben adagold hozzá a tejet, amennyit felvesz. Nekem kb 3 dl volt összesen. Dagaszd a tésztát legalább 5 percig, majd oszd 8 egyenlő részre, és sodord ki lisztezett deszkán kör formára mindegyik lapot. A lapokat rétegezd egymásra úgy, hogy mindegyik lapot kenj meg margarinnal. Valahol olvastam, hogy jó hideg vajat reszelnek, az is tökéletes, csak általában a light margarin nem nagyon reszelhető, de tökéletes ha kened. A legfelső lapot nem kell. Miután ez meg van tedd egy tányérral, folpackkal fedd le és tedd 1-1,5 órára hűtőbe. Több is lehet ha úgy jön ki a lépés.
Ez után tedd a deszkára, és sodord vékonyra, vágj belőle legalább 16 háromszöget és egyenként tekerd fel őket. Nagyon jó tippet  láttam ezen az oldalon, a háromszög vastagabb végét egy picit be kell vágni, és úgy feltekerni, így szebb lesz a forma.
Miután feltekerted tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, takard le egy konyharuhával és hagyd kelni legalább 30 percet. Nekem szépen megdagadtak, megkentem őket tojássárgájával, és betettem a 180 fokon  előmelegített sütőbe. Kb 20 percig sültek. Addig süsd míg aranybarna nem lesz, majd rácson hűtsd ki.
Szép porózusos lett belőle, puha, kisfiúnk is csak úgy falta.
croissant-dietas

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply