Szerencsére azt látom, hogy egyre többen vagyunk, akik nem veszik meg a puffasztott pelyheket reggelire. Azon kívül, hogy a dobozuk szép színes és esetleg hozzá adott x vitamint tartalmaz, semmi más hasznuk nincs. Tele vannak cukorral, nem táplálóak, roncsolják a fogakat és nagyon jól lehet tőle hízni is. A reklámok természetesen megpróbálnak meggyőzni, hogy bizony csakis ezekkel indítható jól a reggel, és nagyon jól hozzá is lehet szoktatni főleg a kisgyerekeket, hogy inkább a csokis figurákat majszolják reggel, mint valami kevésbé édeset, kevésbé csokisat.
Azt tudtad, hogy a gabonapelyhek mellett rengeteg bolti müzli ugyanúgy nem egészséges? Tele vannak hozzá adott cukrokkal. Az a jó, hogy a nagyobb szupermarketekben ezeknek a „finomságoknak” már külön sort szentelnek, így könnyen meg lehet akadályozni az elcsábulást, hogy be sem mész oda nézelődni.
A jó hír, hogy már a 60-as éve óta ismét divatba jött a müzli és ennek a sokkal finomabb változata a granola. Régen nem is tudtam, hogy van egyáltalán különbség a kettő között, de kiderült, hogy bár csak 1 lépésben térnek el egymástól, ez mégis sokat számít.
Nálunk a granola viszi a pálmát, és hogy miben tér el a müzlitől? A granolában a zabpelyhet, a gabonákat, a magvakat megsütjük picit, míg a müzlinél nem. Tehát ha nem szeretnéd hallgatni, a „nem eszem müzlit, mert fűrészpor ízű” slágert reggelente, akkor készíts granolát, már csak azért is mert szerintem is sokkal finomabb. Tejjel, joghurttal, vagy épp önmagában diétás nasiként, így lecserélve a sok hizlaló snacket. A házi diétás granola mellett azért tettem le a voksom, mert így biztosan az van benne, amit mi szeretünk, olyan mennyiségben, ahogy én szeretném, és tuti nincs benne hozzáadott cukor.
Karácsony környékéről elég sok aszalt áfonyánk maradt, így most az viszi a prímet, ezen kívül amúgy mazsolát szoktam használni, vagy aszalt almát. A többi bolti kandírozott, aszalt gyümölcsöt azért nem szeretem, mert nagyon nagy mennyiségű cukrot tartalmaznak, de kis mennyiségben nyugodtan lehet hozzá adni, vagy frissen bele kockázni egy kis almát, barackot, narancsot, aminek épp szezonja van. Télen az házi kandírozott naranccsal érdemes megspékelni.
Magvaknál nem válogatok, imádom őket, értékes E-vitamin források is, így attól függően mi akad a kezem ügyébe, azt használom. Mogyoró, dió, mandula, pecan-, brazil dió, tökmag, napraforgó mag, pisztácia, sőt akár még szezámmag is jöhet, persze mindegyik pirítva.
Megosztom veletek az alapreceptet, amit bármivel lehet kombinálni.
Granola recept
1/3 bögrényi kókuszolaj
¼ bögre agave szirup
1 evőkanál vanília aroma
1/3 bögrényi olajos mag mix
1/3 bögrényi aszalt gyümi
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, az aszalt gyümölcs kivételével mindent keverj össze egy tálba. A kókuszzsírt mikróban megolvasztottam, hogy folyékony legyen, de használhatsz más tetszőleges növényi olajat. Miután jól elkeverted terítsd szét a zabpehely mixet egy sütőpapírral bélelt tepsiben, és tedd be sülni kb 15-20 percre, közben időnként kevergesd át. Ha kisebb a tepsid, vagy nagyobb adagot készítesz, akkor nyugodtan csináld több részletben, hiszen fontos, hogy tényleg jól szét legyen terítve a granola alap.
Miután kihűlt bele keverhetsz tetszés szerint bármilyen aszalt gyümölcsöt, kókuszpelyhet, vagy hagyhatod teljesen simán is. Légmentesen zárható edényben sokáig eláll.
Nem mondom, hogy olyan nagyon kalória szegény reggeli, mint egy főtt tojás, de kellőképpen egészséges, feltölt energiával és véleményem szerint egy egészséges, tudatos, diétás táplálkozásnál egy tökéletes reggeli.
No Comments