Egyre többször készítek quichet (kíst), mert nagyon szeretjük, és nem túl bonyolult művelet. Leves mellé/után vagy pici salátával vagy önmagában is nagyon finom.
A quiche-ben az a jó, hogy számos ízkombinációt kipróbálhatsz, gyakorlatilag bármit bele tehetsz, biztosan finom lesz. Emlékszem Párizsban az egyik kávézónak is olyan hatalmas quiche kínálata volt, hogy alig bírtunk választani, melyiket kóstoljuk meg.
Hozzávalók
Diétás quiche tészta
150 gramm ch. csökkentett liszt (100 gr diawellness süteményliszt koncentrátumot kevertem 50 gr fehér liszttel, így kissé nehéz volt nyújtani, mert törni és morzsálódni próbált a tészta, de nem volt vészes, és cserébe nagyon is szénhidrát csökkentett lett.
1 tojás sárgája
120 gramm light margarin – növényi, nem hidrogénezett, tehát laktózmentes, és zsírszegény is
kis só, kb 1 teáskanálnyi
Diétás quiche töltelék
100-150 gramm füstölt sonka/tarja
1 kis fej lilahagyma, 1 gerezd fokhagyma
fél bögre aszalt paradicsom
kisebb fej brokkoli kis rózsákra szedve, megmosva
1 kis bögre reszelt sajt – az eredeti quiche gruyere sajtot ajánl, de 20 % -os zsírtartalom alatti sajtot válassz, hogy alakbarát legyen
4 tojás
3 dl tej – én laktózmentes tejet használtam
só, bors, szerecsendió(1 kk.)
A tésztához a hozzávalókat nyújtsd ki lisztezett deszkán. Nekem nem volt egyszerű, nagyon tört a tészta, de végül kisebb szakadásokkal átkerült a formába – gyümölcstorta formát használtam, de már felkerült a wish list-emre egy jó kis quiche forma. Végül úgyis csak a pereme látszik részben, tehát teljesen mindegy milyen a quiche alja, viszont így nagyon is ch. csökkentett. A tésztát megszurkáltam villával, rátettem egy sütőpapírt, és felöntöttem kv babbal – van egy üveg kávé babom, amit vagy a quiche-hez vagy dísznek használok, de szárazbabot, lencsét is önthetsz rá.
Tedd be sülni 175 fokos sütőbe 10-15 percre.
Online havi menü, receptek és életmód tanácsadás fogyáshoz
Közben tapadásmentes serpenyőn kevés olajon/kókuszzsíron kezd el a csíkokra vágott lila hagymát pirítani, majd add hozzá a fokhagymát és a sonkát. Amikor már majdnem kész forgasd bele a csíkokra vágott aszalt paradicsomot és a megpárolt brokkoli rózsákat is.
A tojást, tejet, só-bors-szerecsendiót kézi habverővel keverd el alaposan, majd add hozzá reszelt sajtot is.
A félig sült tésztáról vedd le a babot és a papírt, terítsd rá a zöldséges-sonkás mixet, majd öntsd fel a tejes-sajtos mixszel, egyengesd el szépen és tedd a sütőbe vissza 30-35 percre, vagy amíg arany barna nem lesz a teteje.
No Comments