Szeretnél valami igazán finom, kicsit alkohol, kicsit krémes, kicsit lágy, kicsit édes krémlikőrt, egy tojáslikőrt? Tudtad, hogy a krémlikőrök az alakunk egyik legnagyobb ellenségei? A sok tejszín, a cukor mind plusz kalóriát jelentenek, így egy pici pohár elfogyasztásával akár több 100 kalóriát is bevihetsz feleslegesen (1 dl tojáslikőr – 283kcal, 30gramm ch). Ha vendégségbe mész válaszd inkább a cukormentes koktélokat, ha vannak cukormentes üdítők, vagy egy pohár vörösbort.
Otthon azonban elkészítheted a diétás, cukormentes tojáslikőrt, mely a tejszín és tojás miatt zsírtartalmát nem rejtegetheti, azonban alacsony szénhidrát tartalmával mértékkel nyugodtan fogyasztható az ünnepek alatt.
Diétás tojáslikőr hozzávalói
12 tojás
200 gramm cukornak megfelelő édesítő (stevia, nyírfacukor)
1,4 l tej
1 rúd vanília
csipet só
250 ml konyak, brandy
480 ml tejszín
Helyezz egy nagy edényt egy jeges vízzel teli edénybe. Egy másik edényben verd fel a tojás sárgáját 120 gramm cukornak megfelelő természetes édesítővel (stevia, eritritol), amíg habos, krémes nem lesz (kb. 2 perc)
Lassú tűzön melegítsd fel a tejet a vanília rúddal, 1 csipet sóval. Miután levetted a tűzről, folyamatos kevergetés közben adj hozzá fél liter forró tejet a krémhez. Majd kevergetés közben a már tejjel összekevert tojássárgáját öntsd hozzá a maradék tejhez. Melegítsd tovább lassú tűzön, de ne hagyd felforrni (kevergesd folyamatosan). Addig melegítsd, míg el nem kezd sűrűsödni, ez kb. 3 perc.
Szűrd át a krémet abba az edénybe, amit a jég lehűtött, és hagyd benne kb. 20 percig, alkalmanként keverd meg. Miután lehűlt tedd 1 órára hűtőbe.
1 óra múlva keverd a brandyt és a tejszínt a tojáslikőr alapba. Egy másik edényben verd fel a tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá, és ezt forgasd bele a brandys tojáslikőr alapba.
Tuti tipp
– Ha nincs otthon vanília rudad, adj a tejhez 2 teáskanál vanília aromát a házi tojáslikőrhöz.
– Ha szeretnéd kihagyni a nyers tojásfehérjét semmi gond, használj kétszer annyi tejszínt (persze ezzel megnő a tojáslikőr kalória tartalma), és hagyd ki az utolsó lépést.
1 Comment
Meddig áll el hűtőben?