Nem is tudom, magyarul a Caponata-t hogyan is nevezzem, de legtöbb helyen padlizsán raguként emlegetik, akkor gondolom a köztudatban így él. Azt tudom, hogy az olaszok isteni finomat készítenek, Szicília egyik legegyszerűbb specialitása, amit volt szerencsénk megkóstolni. Ott és akkor bele szerettem a caponataba, tudtam, hogy el kell készítenem otthon. Egyetlen bökkenő, hogy itt Írországban a fűszerekkel és olajokkal nem szabad spórolni, hogy tényleg ízletes legyen a padlizsán ragu, mert sajnos a zöldségek íze közelébe sem ér a napsütötte, mediterrán országokban fellelhető finomságoknak.
Ettől függetlenül rendszeresen készítem, szeretjük, nagyon finom, egészséges zöldség köret, ami fogyasztható melegen, hidegen, húsok mellé, vagy csak úgy önmagában.
Ráadásul nyugodtan hozzácsaphatjuk a “diétás” jelzőt, nem csak azért, hogy google barát legyek, de tényleg, fogyni vágyók is nyugodtan vegyék fel a heti menüre.
Hozzávalók
1 padlizsán
2 nagy paradicsom vagy 8-10 koktélparadicsom
1 kicsi fej hagyma
2 kis gerezd fokhagyma
só, bors, oregano (púpos teáskanálnyi, legjobb a friss, de szárított is mehet)
2-3 szál petrezselyem
fehérborecet, balzsamecet
olíva olaj
1 teáskanál kapribogyó
8-10 szem olajbogyó
Ahogy én készítem
Általában vékonyabb padlizsánt választok, amit megmosok, hosszában félbe vágok, rácsos tepsire fektetem, picit megszurkálom, megkenem olíva olajjal – sima napraforgó is jó, de semmiképpen se legyen extra szűz olíva olaj, azt nem hevítjük- és beteszem a sütőbe a grill alá. Időnként nézz rá, nehogy szétégesd, de azért jót tesz neki, ha picit megkapja a grill, az igazi akkor, ha kint a kertben szenes grillen tudod készíteni, az az igazi füstös ízt is hozza. Mindkét oldalát grillezd meg, mikor megfordítod kend meg a belső felét is olajjal.
Közben a hagymát vágd apróra, a fokhagymát is, a koktélparadicsomokat félbe, ha nagyot használsz akkor kockázd fel.
A kapribogyót is aprítsd fel és az olajbogyókat is érdemes félbe vágni.
Kevés olajon a hagymát pirítsd le, amikor már megfonnyadt, add hozzá a fokhagymát, és a paradicsomokat, és pirítsd tovább, amíg a paradicsom is össze nem esik kicsit. Majd add hozzá a kapribogyót és az olajbogyót. Ha kész van, tedd félre kicsit.
Általában ennyi idő alatt a padlizsán is elkészül, amit tegyél deszkára és kockázd fel, majd add hozzá a többi hozzávalóhoz a serpenyőben, sót, borsot, oreganot,apróra vágott petrezselymet, pici balzsam és fehérborecetet, tűz felett óvatosan forgasd össze, hogy ne pépesedjen a padlizsán. Melegítsd össze, és kóstold meg, ilyenkor már ízlés kérdése, hogy tennél e még hozzá balzsam ecetet, fehérborecetet.
Én a fehérborecetet sprays flakonban tartom, mert elég intenzív az íze, és nem szeretem ha túl “megborul”, így viszont könnyű adagolni.
No Comments