0 termék 0Ft
Shakshuka, a közel keleti lecsó

Shakshuka, a közel keleti lecsó

Shakshuka-receptÓ, hogy én eddig még csak nem is hallottam a shakshukáról, nem is tudom, hogyan élhettem nélküle. Komolyan nem ismertem, meglepődve néztem mikor láttam egy fényképet, azt hittem valami nagy újdonságot fedeztem fel, de kiderült, hogy egyáltalán nem, a shakshuka a közel-keleti lecsó.

Egyszerű és tökéletes étel, egészséges és még alak barát, diétás fogás is, meleg vacsorának is tökéletes, vagy ebédnek. Készítheted télen, nyáron, télen konzerv paradicsomból, nyáron frissből.

Shakshuka hozzávalói

1 fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál olíva olaj, vagy kókuszzsír

1 kaliforniai paprika

2 konzerv paradicsom, vagy 4 bögrényi apróra vágott friss paradicsom

2 evőkanál paradicsom püré

1 tk. csili

1 tk kömény

1 tk paprika

1 tk füstölt paprika, 1 csipet cayenne paprika – ha nem szereted az erős, vagy épp a füstösebb ízt, ezeket hagyd ki nyugodtan.

1 pici édesítő

só és bors ízlés szerint

5-6 tojás

Petrezselyem díszítéshez.

dietas-shakshukaAz apróra vágott hagymát tapadásmentes serpenyőben elkezdjük dinsztelni, majd hozzá adjuk a fokhagymát és az apróra vágott pritamin paprikát is. Amikor már üvegesre pirult a hagyma,5-7 perc, add hozzá a paradicsomokat –apróra vágva-, paradicsom pürét és a fűszereket, keverd el jó alaposan, majd főzd tovább még kb 7-8 percig. Ekkor megkóstolhatod a mixet, és ízesítheted tovább kedved szerint. Csinálj pici mélyedéseket a szószba és óvatosan üsd bele a tojást, mintha tükörtojásokat készítenél, kicsit távolabb egymástól, és picit sózd meg a tetejüket. Fedd le a serpenyő tetejét és főzd tovább 10-15 percig. Arra figyelj, hogy kavargatni nem tudod, így lehetőleg legyen elég szószos, le ne égjen. Ha szeretnéd, hogy a tojás kicsit folyósabb maradjon belül, akkor kb 10 perc után le is emelheted róla a fedőt és elfőzheted a maradék levet, ha túl leveses maradt a szósz, ha jobban szereted a keményebb tojássárgáját, akkor főzd még tovább. Tálalás előtt díszítsd petrezselyemmel.

Ez egy nagyon egyszerű alap recept, innentől fantázia kérdése mivel turbózod fel a shakshukát. Gomba, padlizsán, olajbogyó, bármi passzol hozzá, de igazán pikánssá egy kis füstölt kolbásszal teheted.

 képek forrása

4 comments

  1. Replyeszter

    Izraelből követlek, és csinálom szorgalmasan az 1 havi guggolás sorozatot.. és most ez a shakshuka:) ez itt tényleg mindennapi egytálétel (többek között egy idősek otthonában dolgozom) és minden héten a menü része, nagyon finom, itthon is készítem – még több hasonlót, ha lehet!!


    1. Author
      ReplyCodrean-Mágyel Györgyi

      Szia Eszter! De jó, nagyon örülök neked, én is külhonban élek egyébként!:)
      Nagyon szeretjük mi is a shakshukát, viszont olyan sok mindent olvasni a tipikus ottani ételekről, hogy elég könnyű elveszni, hogy most mi igaz, mi nem. Írsz nekem pár ottani népszerű ételt?
      Köszönöm! Csodás napot!
      Györgyi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Social Media Integration Powered by Acurax Wordpress Theme Designers
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers