A diétás panna cottát elkészíteni pofon egyszerű, ráadásul amilyen finom épp annyira jól is néz ki. Egy jól megválasztott forma, egy apró dekoráció és a családi, baráti ebédek desszertjét pár perc elkészítheted.
A panna cotta, a tejszínes, vaníliás ízű, mennyei desszert Észak- Olaszországból származik. Az olaszok nem aprózták el, nem spóroltak a hozzávalókkal, így jó zsíros tejjel, tejszínnel, cukorral, zselatinnal és vaníliával készítették. Persze ebben a formában már a diétáshoz semmi köze sincs, de megoldjuk a problémát, hogy bármikor fogyasztható legyen a panna cotta.
A diétás panna cottához a zsíros tejszínt és tejet natúr joghurtra cseréljük, a cukrot természetes édesítőszerre, a vaníliás cukor helyett natúr vaníliát használunk. Az eredeti vaníliás változatot érdemes idénygyümölccsel megspékelni, nekem mondjuk az erdei gyümölcsös a kedvencem.
Ha nagyon diétásan készítenéd, hogy este is nyugodt szívvel fogyaszthasd vacsi helyett, akkor használj alacsony zsírtartalmú joghurtot. Ha sokkal krémesebbre vágysz, akkor a görög joghurtot ajánlom, és a zselatint víz helyett alacsony zsírtartalmú forró tejben old fel.
Diétás panna cotta recept
1 csomag zselatin
sztívia ízlés szerint
1 vanília kikapart belseje, de jó minőségű vanília aroma is használható
A joghurtot, az édesítőt, és a vaníliát kikeverjük, a zselatint a csomagoláson található instrukciók alapján elkészítjük, és a kettőt összekeverjük. Választhatsz bármilyen formát, aminek az aljába helyezd a gyümölcsöket, és erre öntsd rá a krémet, fedd le és tedd a hűtőbe pár órára.
Gyors eredmény érdekében picit lehet a fagyasztóba is tenni, de nem érdemes megfagyasztani. Inkább a hűtőszekrény ajánlott.
Amikor poharakba, tálkákba töltjük érdemes megfontolni, hogy hogy szeretnénk tálalni. Ha pohárban szervíroznánk, akkor töltsük szép üveg kelyhekbe. Vagy dermedés után ki is boríthatjuk a formából.
Tipp: Ha teljesen megdermedt a panna cotta, tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, állítsuk a poharat forró vízbe. Kb fél perc után, ha megmozdítjuk a poharat, akkorra már elválik a panna cotta az oldalától, a tetejére egy tányért helyezünk, és gyors mozdulattal felfordítjuk, és óvatosan megmozgatva a poharat leemeljük róla. Öntettel, gyümölcsszósszal tálaljuk, de önmagában is kiváló, ahogy a forró víztő enyhén olvadt joghurt lecsorog a szélein.
No Comments