0
Diétás főételek

Diétás nudli

2014. November 7. Friday

dietas-nudli-receptAmikor anyukám szilvás gombócot készített, a nudli sem maradhatott el mellőle, olyan ez, mint kabátnak a gombja. Én nagy nudli imádó voltam, és a legjobban azt szerettem, ha a morzsából, amibe forgatva volt, a maradék rá volt szórva. Szénhidrát függő voltam én már akkor is. Mára szerencsére a mellett, hogy figyelünk az egészségünkre, és az alakunkra, a nudliról, vagy éppen a szilvás gombócról sem kell lemondanunk. Elkészítettem kicsit egészségesebb verzióban, kevesebb szénhidrát, magasabb rost tartalommal, és így az édes élvezeteknek is hódolhatunk diétás nudli formájában.

Diétás szilvás gombóc receptje

Most hirtelen felindulásból csak nudlit szerettem volna készíteni, de férjem szeme kikerekedett, mikor megemlítettem neki, hogy másnap leves lesz és nudli. Na és a szilvás gombóc? Mondom én, kabát és a gombja…. így ebből az adagból lett szilvás gombóc és nudli is bőven.

Diétás nudli receptje

3 édesburgonya – az enyémek nagyobbak voltak, mint egy ököl.

2 tojás

2 ek. light margarin

1 csipet só

Szénhidrátcsökkentett liszt

Szilva

Zabkorpa

Fahéjas édesítő

nudli-dietasanA meghámozott édesburgonyát főzd puhára, krumplinyomóval nyomd szét, és hagyd teljesen kihűlni. Ez nagyon fontos, mert ha a langyos krumplihoz adod hozzá a margarint, akkor nagyon ragacsos lesz, sokkal több liszt kell hozzá. Miután kihűlt, add hozzá a tojást és a margarint, és a sót, keverd el jó alaposan, akár robotgéppel is dolgozhatsz, hogy ne legyen darabos, majd adagold hozzá, a már összekevert lisztet, annyit, amennyit felvesz, amitől egy jó állagú, nyújtható tésztát kapsz. Nekem kb. 10 ek. dia-wellness 9rammos és 5 ek. sima liszt ment bele plusz, amit még a sodrás közben felvett.

Ha készítesz belőle pár darab diétás szilvás gombócot, akkor egy részét nyújtsd ki, és vágj téglalapokat, tedd rá a szilvát, szórd meg pici édesítős fahéjjal, formázd gombóccá, lobogó vízben főzd meg. A nudlival egyszerűbb a dolgod, sodorj belőle kb. ujjnyi vastag szálakat, majd a forrásban lévő vízbe csipkedd őket kisebb darabokban bele.

Mielőtt azonban elkezded főzni, készítsd el a prézlit, úgy hogy egy kevés olajon pirítsd le arany barnára a zabkorpát, majd öntsd fel kicsi vízzel, hogy megpuhuljon, mint amikor grízes tésztához készül a gríz. Az elején nem baj, ha összeáll, fakanál segítségével folyamatosan húzogasd szét, és ahogy párolog belőle a víz, úgy lesz pergős a morzsa. Sokkal egészségesebb és diétásabb megoldás, mint a pirított zsemlemorzsa. Aki fel szeretné turbózni, szórhat bele némi kókuszreszeléket is, nagyon finom lesz az íze.

Amikor a nudlik feljönnek a víz tetejére, még főzd őket 1-2 percig, majd merd ki őket, és forgasd meg a pirított zabkorpában. Egy picit puhább az állaga az elején, amikor elkészül, de 1-2 perc után már sokkal tömörebb lesz.

Fahéjas édesítővel az igazi. A diétás nudli íz világa picit édesebb, az édesburgonya miatt. Aki nagyon oda szeretne figyelni, próbálja ki csicsókából, krumpli helyett.

Mi nagyon szeretjük a diétás nudlit, és egy finom zöldségleves mellé tökéletes választás. Egyszerre főétel és desszert is egyben.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply