0
Cukormentes lekvár

Cukormentes lekvár télire

2011. August 1. Monday

Itt a nyár, a gyümölcsszezon a nyakunkon. Használjuk ki, és készítsünk egy kis egészséges lekvárt.

A lekvárban az a jó, hogy eltehető télre, így mikor a hideg idő beköszönt, nem kell a boltban megvásárolni a drága cukormentes lekvárokat, hanem csak leemelünk egyet otthon a polcról.

Sokáig úgy tartották, hogy a lekvárba azért kell a cukor, mert a nélkül 1-2 hét, és dobhatjuk ki az egészet, mert megromlik. Tapasztalatból mondom, nem a cukron múlik, így természetes édesítőszerrel használva is ugyanolyan tökéletes lesz a művünk.

A lekvárkészítés roppant egyszerű, de időigényes. Gyakorlatilag rengeteg fajta gyümölcsből főzhetünk lekvárt, még narancsból is, de a legkedveltebbek a szilva, a barack, az eper dzsemmek.

A gyümölcsöket alaposan tisztítsuk meg, tiszta és ép gyümölcsöket használjunk. Amelyik magos azt magozzuk ki, majd indulhat a főzés. Fontos azonban megjegyezni egy fontos szabályt, a lekvár főzés sikere a tisztaságon múlik. A fazekat, amibe a gyümölcsöt tesszük, alaposan öblítsük el, morzsa és lisztmentes legyen minden. A kevergetéshez használjunk lyukas közepű kanalat. Így könnyebb lesz a sűrűsödő lekvárt kevergetni.

Innentől kezdve a gyümölcsöt folyamatosan kevergetni kell, hogy le ne égjen és addig tart a főzés, amíg a pépesre főtt gyümölcsből a víz el nem párolog és sűrű jam-et nem kapunk. Mikor már majdnem kész a lekvár, eldönthetjük, hogy elég édesnek találjuk-e, vagy szükségünk van édesítésre. Használjunk természetes édesítőszert.

Természetesen egyetlen lekvárról sem mondhatjuk, hogy cukormentes, hiszen a gyümölcs cukortartalma megtalálható benne. Ezért is fontos, hogy ne adjunk hozzá finomított cukrot.

Mielőtt neki látnánk a lekvár főzésnek, főzzük át a használni kívánt üveget a fedőkkel együtt, így tökéletesen elpusztíthatunk minden baktériumot. A lefertőtlenített üvegeket ne töröljük át ruhával.

Amikor elkészül a lekvár, tegyük színültig az üvegeket, csavarjuk rá jól a tetejét és fordítsuk fejre 5 percre. A letelt idő után fordítsuk meg az üvegeket, ha jól dolgoztunk, akkor tökéletes vákuumot kapott és nem tudjuk benyomni a tetejét.

Ezek után már csak a száraz dunszt van hátra. A fejre állított üvegeket tegyük egy edénybe, lavórba, és takargassuk be minden oldalról jó alaposan pléddel, takaróval, párnával, hogy minél lassabban hűljön ki. Ez akár 1-2 napig is eltarthat. A lekvár, ha teljesen kihűlt, akkor kerülhet ki a dunszt alól. Fordítsuk fel az üvegeket és tartsuk megfigyelés alatt őket pár napig. Felbontás után hűtőben tároljuk. Mivel tartósítószert nem tartalmaz, így 1-2 hétig áll el, érdemes kisebb üvegekbe eltenni.

A végeredmény egy finom, egészséges, cukor és tartósítószer mentes lekvár, amit használhatunk süteményekbe, zabkásába, vagy kenyérre.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Diétás, cukormentes rebarbara lekvár recept -tartósítószer mentes lekvárok 2013. June 12. Wednesday at 05:57

    […] lekvár több ízben. Ráadásként még olcsóbb is, mint a cukormentes bolti lekvárok, és a lekvár főzés titkait, ha ismered még a tartósítószerekről is elfelejtkezhetsz. Az meg külön öröm, amikor […]

  • Reply A rebarbara egészséges, diétás és vitamin bomba 2013. June 11. Tuesday at 05:56

    […] Cukormentes lekvár készítés […]

  • Leave a Reply