0
Fitnesz

Táplálkozási kisokos edzéshez

2012. March 20. Tuesday

Minden, amit eszel, hatással van a szervezeted energia szintjére, ezáltal az edzésedre is. Éppen ezért fontos, hogy mit eszel napközben, edzés előtt és az is, amit edzés után fogyasztasz, hiszen segíteni kell a szervezet fejlődését.

Az edzés előtt fogyasztott étel támogatja a tested, főként egy szegényes diétában. Azonban nem meglepetés, hogy a legjobb diéta, az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, amely rostban gazdag, teljes értékű szénhidrátokkal, fehérjével, esszenciális zsírokkal, vitaminnal és ásványi anyagokkal látja el a szervezeted.

Figyelj a napi kalória bevitelre, kerüld a drasztikus diétákat, vagy a finomított szénhidrátoktól hemzsegő üres tápanyagokat.

Edzés előtti étkezés

Energiát csak az a táplálék képes nyújtani, amit már megemésztettünk, így felejtsd el, hogy ha gyorsan bekapsz valamit edzés előtt, akkor az energiát szolgáltat számodra. Ráadásul, ha sokat eszel edzés előtt, teli gyomorral tömöttnek fogod érezni magad, lelassulsz és még hányingered is lehet. A rost, fehérje, és zsírtartalmú ételek emésztése hosszabb folyamat, mint a szénhidrátoké, így ezeket órákkal az edzés előtt kell elfogyasztanod. Ha nem volt időd enni, akkor 1-2 órával a testmozgás előtt fogyassz szénhidrátot, például 1 banánt. Ha nagyon nincs energiád, de egy óra múlva jelenésed van az edzőteremben, akkor a gyorsan felszívódó szénhidrátok tudnak csak segíteni. Ezért érdemes ügyelni a táplálkozásra, megtervezni előre, hogy mikor fogsz edzeni és akkor megfelelő energiaszinttel tudsz neki látni a mozgásnak.

Edzés közben

Ha minden ok nélkül nagyon fáradtnak érted magad edzés előtt, akkor vagy túl keveset ettél, vagy túl sokat, vagy dehidratált vagy. Hosszú edzések alatt, ha szükséged van az energiára, fogyaszthatsz müzli szeletet vagy sport-energia italt. De ezekre csak akkor van szükséged, ha több mint 90 percen keresztül edzel. Ha fogyni szeretnél, ne tömd magadba a cukros energia italokat, viszont vizet kortyolgass folyamatosan.

Edzés után

Az edzés utáni tápanyag feltöltés jelentősége a következő edzés alkalmával is megmutatkozik. Alkalmazd a 3-as szabályt: feltöltés, javítás, hidratálás.
Töltsd fel glikogén raktáraidat lassan felszívódó, alacsony GI- ű szénhidrátokkal az edzés utáni 2 órán belül.
Egyél fehérjét, az izmaid fejlődése, regenerálódása érdekében és fogyassz kellő mennyiségű folyadékot. Használhatsz táplálék kiegészítőket is, hogy pótold, amit kiizzadtál.

Ezekkel a szabályokkal fenntartható a maximális energiaszint, hogy az edzésed tökéletes legyen.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply